De voksne merker ikke mobbingen i skolen

Selv om opplæringsloven sier at alle barn skal ha det trygt og godt i barnehagen og på skolen, viser Den Nasjonale Elevundersøkelsen 2016 dessverre at mange fortsatt blir mobbet i skolen.
Selv om opplæringsloven sier at alle barn skal ha det trygt og godt i barnehagen og på skolen, viser Den Nasjonale Elevundersøkelsen 2016 dessverre at mange fortsatt blir mobbet i skolen. Foto: Colourbox

Rundt 40 prosent av elevene som har blitt mobbet av andre elever, svarer at ingen voksne visste om mobbingen.

Dette viser resultatene av den Nasjonale Elevundersøkelsen 2016 som er utført etter oppdrag fra utdanningsdirektoratet.

6,3 prosent blir mobbet

De aller fleste elevene trives på skolen og har noen å være sammen med, men 6,3 prosent svarer at de har blitt mobbet to-tre ganger i måneden eller oftere. Dette er et samlet tall for dem som i en eller annen kombinasjon er mobbet av medelever, voksne på skolen eller digitalt av medelever.

4,6 prosent svarer at de har blitt mobbet av andre elever to-tre ganger i måneden eller oftere. Av de som har blitt mobbet, svarer 16 prosent at skolen visste om mobbingen, men ikke gjorde noe.

1,8 prosent av elevene svarer at de er blitt mobbet av voksne på skolen to-tre ganger i måneden eller mer. Av disse svarer 57,5 prosent at den voksne sa sårende ord. 50,2 prosent svarer at den voksne fikk dem til å føle seg utenfor. 46,6 prosent svarer at den voksne fikk andre elever til å le av dem, og 43,3 prosent svarer at den voksne lo på en sårende måte.

Digital mobbing

Halvparten av elevene som blir mobbet digitalt, opplever også tradisjonell mobbing. 1,9 prosent av elevene svarer at de blir mobbet digitalt to-tre ganger i måneden eller oftere. 99,3 prosent av disse svarer at de blir kalt stygge ting og ertet.

Elever som mobber

0,8 prosent av elevene svarer at de har mobbet en eller flere elever på skolen to-tre ganger i måneden eller oftere. Hele 37 prosent av de som mobber, blir selv mobbet. Undersøkelsen viser også at det er flere gutter enn jenter som mobber.

Opplæringsloven § 9a-3, Det psykososiale miljøet

Denne paragrafen sier tydelig at alle barn skal ha det trygt og godt på skolen og i barnehagen. Skolen skal forebygge, avdekke og håndtere mobbesaker.

Regjeringen satser på kompetanse

Den viktigste enkeltfaktoren for å redusere mobbing, er tydelige voksenpersoner som aktivt griper inn når de ser mobbing, og som arbeider systematisk og langsiktig for å nå resultater. Derfor satser regjeringen på kompetanse og bruker ti millioner kroner mer på dette i 2017 enn i 2016. Det skal brukes mer enn 40 millioner kroner på kompetanse i 2017. Den samlede innsatsen mot mobbing i 2017 er på 75 millioner kroner. Dette uttalte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding ved lanseringen av rapporten.

Om elevundersøkelsen

Undersøkelsen er en nettbasert spørreundersøkelse hvor elever fra 5. trinn til ut videregående skole svarer på spørsmål om læring og trivsel i skolen. Undersøkelsen er obligatorisk for 7. trinn, 10. trinn og VG1. For øvrige trinn fra og med 5. er det frivillig å delta. Rundt 433.000 elever svarte på Elevundersøkelsen 2016.

Departementet lanserte i høst nettstedet nullmobbing.no der det gis samlede råd til elever og foreldre som står i en mobbesak.

Hele rapporten kan leses på regjeringens nettsider.

Her kan du lese mer om regjeringens mobbepolitikk.

Kilder: kunnskapsdepartementet.no og utdanningsdirektoratet.no