Sentralisering av fødselsomsorgen

Antallet fødeinstitusjoner i Norge ble nesten halvert mellom 1979 og 2009 – fra 95 til 51. Hvordan dette har påvirket tilgangen til fødeinstitusjoner er lite dokumentert.
Fødselsomsorg omfatter både høyteknologisk overvåkning og grunnleggende omsorg for foreldre, barn og det sosiale nettverket. Jordmorstyrte fødestuer kan redusere antallet medisinske inngrep under fødsel. Samtidig tilbyr store institusjoner medisinsk og teknologisk avansert overvåkning og behandling.
Lang reiseavstand påvirker fødested
Forskere ved Universitetet i Bergen publiserte nylig en studie der målet var å undersøke hvordan mors reiseavstand til fødeinstitusjon påvirket hvor hun fødte. Den skulle også undersøke risikoen for at barnet døde under eller like etter fødselen ved ulike fødesteder.
– Vi fant at kvinner med lang reiseavstand hadde større risiko for å føde uplanlagt utenfor institusjon, sier Hilde Engjom, lege ved kvinneklinikken ved Haukeland sykehus og forsker ved institutt for global helse og samfunnsmedisin.
Økt risiko ved uplanlagt fødsel utenfor fødeinstitusjon
Ved fødsler uplanlagt utenfor institusjon var risikoen for at barnet døde under eller like etter fødselen mer enn tredoblet sammenlignet med fødsler i institusjon. For barn født i akuttinstitusjon av ulik størrelse var det ingen forskjell i dødelighet. Og for barn født av flergangsfødende som fødte på fødestue, var det heller ingen forskjell i dødelighet.
– Våre resultater viser at tilgang til kyndig hjelp og fungerende fødeinstitusjoner er viktig for barnet, oppsummerer Engjom. Hun etterlyser en bredere og faktabasert debatt om fordelingen av fordeler og ulemper ved sentralisering av fødselsomsorgen.