Amming på dagsorden

- Amming er ingen separat hendelse. En god ammestart legges i fødselsforløpet. Hele fødselsforløpet påvirker ammingen, sa en gnistrende god Tine Greve under Barnepleierkonferansen 2016.

Helsepersonell på sykehus og helsestasjoner må ta den nye fagkunnskapen inn over seg for å kunne legge til rette for best mulig ammerutiner for nybakte mødre.

Fødselsnytt for fagfolk

Greve foreleste konferansedeltakerne fra Null til atten med utgangspunktet «Hva skal fagfolk være spesielt opptatt av for å fremme gode ammeforhold». Med stort engasjement og bred kunnskap viste hun til både praktiske eksempler og forskning da hun informerte en allerede godt opplyst forsamling om siste nytt fra ammefronten. Hun var spesielt opptatt av forskjellen på hvordan naturlige fødsler kontra ufysiologiske fødsler påvirker amming.

- I dag har mange kvinner ikke normale fødselsforløp. Man kan ikke forvente at en kvinne som har gjennomgått et ufysiologisk fødselsforløp skal oppføre seg fysiologisk normalt i barseltiden. Keisersnitt eller hvilken naturlig fødselsmåte man velger, kan påvirke ammekvalitet senere. Inngrep og forstyrrelser under fødsel, som for eksempel igangsettelse, ristimulering, tang eller epidural, har også betydning, foreleste ammeeksperten.

Andre faktorer som påvirker amming

- Vi vet for eksempel at spiseforstyrrelser i ung alder eller overtrening kan påvirke melkeproduksjonen. Mediesaken om at babyer skal starte med fast føde før de er fire måneder, er feil. Mange nybakte kvinner i dag har lest for mye på internett, og tror på det de leser. Det er mye feilinformasjon ute og går. Det vi fagfolk lærer bort av reell fagkunnskap i møte med disse kvinnene er avgjørende for ammeresultatet. Norge er kjent for å være et land med høy grad av ammende kvinner. Hver femte kvinne slutter imidlertid å amme etter kun fire måneder. Det er for dårlig! Dette må vi gjøre noe med. Vi må aldri glemme at hovedårsaken at kvinner kan amme babyer er at det er den beste næringen for barnet, minnet Greve om. Hun er opptatt av hvordan helsepersonell bygger opp mødrenes egen tro på at de kan amme.

Høye krav til barnepleiere

- I tillegg til god basiskunnskap i anatomi og fysiologi, skal helsepersonell kunne De ti trinn for vellykket amming, De seks punktene for en ammekyndig helsestasjon, ha kompetanse på spise- og søvnmønstre hos nyfødte, ha fagkunnskap om kjemi og hormoner, vite om de vanligste ammeutfordringene og hvordan forbygge og løse disse. Det er mye å sette seg inn for barnepleiere og jordmødre nå. Det er viktig å opplyse om at fagfolk ringe Nasjonalt kompetansesenter for å få råd hvis de står fast, opplyste Greve.

Internasjonalt anerkjent

Tine Greve er anerkjent i fagmiljøet som internasjonalt godkjent ammeveileder og foreleser ved jordmor- og helsesøsterutdanningene ved flere høyskoler. Hun er også en ettertraktet kursforedragsholder. Greve forklarte hvordan fødsel eller keisersnitt, og amming kontra morsmelkerstatning, også påvirker bakteriefloraen og mulige sykdommer og allergier hos barnet. Dette igjen påvirker resten av et barns liv. Ingen tvil om at temaet amming er høyaktuelt!

Publisert: 3. mai 2016