Teknologien er på vei inn i barnehagene

Teknologien er på vei inn i barnehagene

Både i Norge og Sverige har teknologi fått en naturlig plass i barnehagen. Men hva er egentlig teknologi i barnehagen?

Fra glidelås til nettbrett

Deltakerne i undersøkelsen nevnte først og fremst to tematiske kategorier i svarene sine: artefakter og bygging/skaping. Artefakter er verktøy, redskaper og andre teknologiske gjenstander.

– Artefaktene er enkle, hverdagslige gjenstander som sakser og bestikk og digitale verktøy som barna skal lære seg å bruke, forklarer Sundqvist.

79 prosent av alle som svarte på undersøkelsen, nevnte denne kategorien. Barnehagepersonalet jobbet med teknologiske gjenstander på flere måter. Halvparten av deltakerne i studien nevnte at de lot barna bruke alt fra glidelåser, sakser og vannkraner til digitalkameraer og nettbrett. Flere oppga også at de ville hjelpe barna med å forstå hvordan teknologien fungerte. Dette gjorde de blant annet ved å ta fra hverandre gjenstandene for å vise barna hvordan de så ut innvendig, og hvordan 
de forskjellige delene hørte sammen.

 

Skapende aktivitet

Mange av deltakerne i studien var opptatt av at barna skulle ha tilgang til mange forskjellige byggematerialer, som for eksempel byggeklosser, Lego og resirkulerte materialer.

– Deltakerne mente at tilgang til mye materiale kan inspirere barna til å skape og bygge ting, forteller Sundqvist.

Mange deltakere nevnte kreative aktiviteter som tegning og maling. Flere av dem var også opptatt av at barna selv skal ta initiativet til de kreative aktivitetene, og at disse aktivitetene skal ta utgangspunkt i barnas egne ideer.

– Artefaktene er enkle, hverdagslige gjenstander som sakser og bestikk 
og digitale verktøy, som barna skal lære seg å bruke.

 

Lite lek

Bare noen få av deltakerne i studien nevnte lek som en arena for å lære om teknologi. Forskerne mener det kan være flere grunner til dette. Det kan tenkes at leken er en så selvfølgelig og naturlig del av barnehagehverdagen at det rett og slett ikke falt deltakerne inn å nevne den. Det er også mulig at mange deltakere skiller skarpt mellom lek og læring. Det kan hende de mener at leken er barnas område, og at de voksne ikke skal forstyrre leken. Likevel hadde forskerne forventet at flere skulle nevne læring gjennom lek. Dette er tross alt et av de viktigste områdene hvor barnehagenes arbeid med læring skiller seg 
fra læring i skolen, sier Sundqvist.