Gullhaugen basebarnehage

Gullhaugen er en kommunal basebarnehage i Harstad. Den var ferdigstilt for fire år siden. Erfaringene med basebarnehagen så langt er gode, ifølge de ansatte her.
I Gullhaugen barnehage er det plass til 67 barn i alderen ett til seks år. Her er 39 barn fordelt på to grupper/baser for barn i alderen tre til seks år og to grupper/baser med 14 barn i alderen ett til tre år. 22 ansatte ivaretar barna.
Gullhaugen ligger i gangavstand fra Harstad sentrum og har kort vei til Folkeparken med sine mange fine turområder. Barnehagen er flerkulturell. Mangfold, sosial kompetanse og språklig utvikling er kjerneområder.
Blir godt kjent med de voksne
Om morgenen leveres alle barna på samme base. Det gjør at de blir kjent med og trygge på både voksne og barn i barnehagen.
– At barna blir kjent med alle de voksne, er en stor fordel. Da blir det ingen krise om én eller to på basen er syke. Vi avløser hverandre mellom basene, og barna er derfor godt kjent med de voksne som jobber her. Det gir trygghetsfølelse for barna, sier Magnar Pedersen, pedagogisk leder i barnehagen.
Han begynte selv å arbeide i barnehagen i august 2017, men har tidligere erfaring fra å jobbe i basebarnehage i Tromsø. Han skryter av det gode samarbeidet mellom basene som er i Gullhaugen barnehage.
– Det fungerer utrolig bra, sier han.
Pedersen mener at ledelsen er fleksibel og ser løsninger. Leder kjenner barnehagen og vet hva de ansatte er opptatt av. (Saken fortsetter under bildet)

Flere små rom ønskelig
– Er det noe dere skulle gjort om dersom det var mulig?
– Vi skulle gjerne hatt flere små rom hvor barna kan leke i mindre grupper. Er de opptatt av en fin lek, er det dumt om de blir forstyrret. Da slutter leken, sier pedagogen. Han tenker at barn med spesielle behov kanskje vil ha mer glede av å gå i en barnehage med mindre grupper enn i en basebarnehage.
Mellom storbasene og småbasene er det et felles lekerom. Utenfor basene er det også pute- og lekerom. I praksis er det ikke fri flyt mellom basene. På baserom er det storskjerm hvor man kan vise film, og her er det fri lek.
På småbasen er det også et stort vognskur. Barnehagen har grovgarderober, noe som er svært praktisk. Her går sko og alt det skitne tøyet av før man går videre inn i barnehagen. Et toalett er også tilknyttet grovgarderobene. (Saken fortsetter under bildet)

Faglig samarbeid
Nok en fordel med basebarnehager er at det blir et større faglig samarbeid mellom de ansatte. Det er flere å spørre og flere å støtte seg til når man lurer på noe.
Tove Nybrott hadde arbeidet som assistent i barnehage i elleve år da hun ble oppfordret av kommunen til å ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Kommunen dekte alt. Jeg betalte kun utgifter til skolebøker. Arbeidsgiver ga permisjon med lønn så jeg kunne følge undervisningen som stort sett gikk helger og ettermiddager.
– Jeg ble ferdig utdannet i fjor. Det er lurt å ha et fagbrev – et papir som viser hva man kan. Jeg har arbeidet ved Gullhaugen barnehage siden den åpnet for fire år siden. Det er veldig ok å jobbe her, så jeg trives godt, sier Nybrott.
