Yrkesskadeerstatning til ambulansearbeider i Delta

- Jeg råder andre som skader seg på jobb til å dokumentere avvik. Det var det som gjorde at jeg til slutt fikk medhold i saken min, sier Silje Guldbrandsen, som er svært glad for hjelpen hun fikk fra Delta.
- Jeg råder andre som skader seg på jobb til å dokumentere avvik. Det var det som gjorde at jeg til slutt fikk medhold i saken min, sier Silje Guldbrandsen, som er svært glad for hjelpen hun fikk fra Delta. Foto: Hege Heløe

Ambulansearbeider Silje Guldbrandsen (27) fra Bærum er lettet over at hun etter tre års kamp får tilkjent yrkesskadeerstatning, og er glad for hjelpen hun har fått fra Delta.

Saken hennes ble sendt til sakkyndig vurdering og gikk dermed til forlik etter at Delta ville ta saken til retten.

Ulykke med ambulansebåren

Guldbrandsen skadet seg da ambulansebåren klappet sammen idet hun løftet den ut av bilen. Selv om hun fikk smerter i skulderen, fortsatte hun i full stilling. Smertene tiltok. Et halvt år etter uhellet ble hun sykmeldt på grunn av skaden. Da fikk hun problemer med forsikringsselskapet.

- Jeg trodde det ville bli bedre, men det gjorde det ikke. Jeg fikk med meg en lærling i bilen for å få avlastning. Uhellet med båren skjedde i oktober 2015. I februar 2016 startet jeg behandling hos fysioterapeut. I mai samme år ble jeg sykmeldt, forteller Guldbrandsen.
I etterkant viste det seg at det var en feil med båra. Dette fikk også betydning for saken.

Dokumentasjon viktig

Da uhellet med båren skjedde, skrev hun avviksmelding. De er hun i dag glad for.

- Forsikringsselskapet mente imidlertid jeg skulle vært hos lege umiddelbart etter hendelsen. Det å skrive avviksmelding og dermed ha dokumentasjon på at det faktisk var et uhell som lå til grunn for min skade, var avgjørende for å få erstatning, sier Guldbrandsen, som råder andre i samme situasjon til å dokumentere hendelser som skjer. Gå til lege og få det undersøkt. Det kan være viktig dersom man skulle få senskader som gjør at man må sykmelde seg, er hennes råd.

Gulbrandsen etterlyser mer kunnskap om arbeidsskader hos ledelsen.

Kontaktet Delta

Forsikringsselskapet ville ikke godkjenne skaden som yrkesskade fordi hun ikke hadde vært hos lege. Da tok hun kontakt med Delta.

- Jeg tok direkte kontakt med min hovedtillitsvalgte Roy Tore Nilsen i Delta. Det ble for mye for meg å håndtere alt selv både overfor forsikringsselskap og arbeidsgiver, sier Guldbrandsen.

- Forsikringsselskapet var lite medgjørlige. Advokatene i Delta fikk bistand av eksperter på yrkesskade og erstatning. Det ble en stor sak, og Delta ville ta saken min til retten. Silje Guldbrandsen

- Da hadde vi holdt på en stund, sier hun, og forteller at uten hjelpen fra Delta så hadde det vært for stor risiko å ta saken selv, både økonomisk og ressursmessig. 

Hun søkte om erstatning for tap av inntekt og tap av overtid opptil 100 prosent. Forsikringsselskapet erkjente ansvar og dekker nå også alle saksomkostninger.  Guldbrandsen er svært glad for at saken nå er løst uten rettssak. Hun savner å jobbe i ambulansetjenesten.

- Jeg ble ferdig utdannet ambulansearbeider med fagbrev i 2015 og var lærling fra 2013. Yrket er variert og kombinerer teori og praksis og man må i tillegg være kreativ. Som ambulansearbeider møter man mange mennesker i forskjellige situasjoner. Vi jobber tverrfaglig og det er spennende å ikke vite hva dagen bringer, sier Guldbrandsen. Hun håper å kunne trene opp skulderen slik at hun kan begynne å jobbe igjen.

Studerer sykepleie

Guldbrandsen har blitt operert to ganger i skulderen, uten at det har blitt bedre. For å ikke bare være sykmeldt hjemme, så bestemte hun seg for å ta internutdanning i medikamenthåndtering. Siden søkte hun seg inn på sykepleien. Hun går nå andre året og trives med studiene. Det er bra å ha noe å gjøre, mens skulderen trenes opp igjen.
- Sykepleieryrket er fleksibelt. Som sykepleier har jeg flere ben å stå på. Jeg kan for eksempel jobbe administrativt, sier Silje Guldbrandsen, som trives med å arbeide i helsesektoren.