Reduser sykefraværet? Her er tre områder bedriften bør satse på

Sykefravær er en utfordring mange bedrifter bruker store ressurser på å analysere, men ofte koker det ned til tall og statistikk uten at de bakenforliggende årsakene får tilstrekkelig oppmerksomhet. Skal vi virkelig redusere sykefraværet, må vi fokusere på tre avgjørende områder: kunnskap, helsefremmende tiltak og folka.

1. Sett folka i sentrum

Medarbeiderne er den viktigste ressursen en bedrift har. Dersom de har det bra, gjør bedriften det bra. Men folk er komplekse vesener. De er ikke bare ansatte – de er hele mennesker med liv som påvirker dem, både

Monica Aschim
Monica Aschim, Helfy Workspace, "Brenner for at folk skal ha det bra, fysisk, mentalt og psykososialt. Har folka det bra, gjør bedriften det bra!"

privat og på jobb. Dette må bedriften ta hensyn til.

For å skape en arbeidsplass der folk faktisk vil være, må det jobbes strategisk på tvers av hele organisasjonen:

  • Fra visjon og ledelse til HR, mellomledere, team og enkeltindivider.
  • Fra arbeidsmiljø og kultur til tilrettelegging og fleksibilitet.
  • Fra tillit og trygghet til kommunikasjon og medvirkning.

2. Psykologisk trygghet som fundament

Et godt arbeidsmiljø handler om mer enn trivsel – det handler om trygghet. Psykologisk trygghet er nøkkelen til lavere sykefravær. Når ansatte føler seg trygge nok til å si fra om utfordringer, be om hjelp og bidra uten frykt for konsekvenser, skaper vi en robust arbeidsplass. Dette bygges gjennom:

  • Tillitsbasert ledelse
  • Åpenhet og god kommunikasjonskultur
  • Selvledelse og tydelige forventninger
  • En tilbakemeldingskultur som oppleves trygg

Dersom kartlegging eller observasjoner antyder mistrivsel, kan ekstern kompetanse være et nyttig verktøy for å fasilitere workshops og utviklingsprosesser.

3. Helsefremmende tiltak – forebygging er nøkkelen

Dagens helseutfordringer speiles i sykefraværsstatistikken. Muskel- og skjelettplager samt psykiske lidelser topper listene. Samtidig viser forskning at livsstilssykdommer øker dramatisk. Her har bedrifter en unik mulighet til å jobbe forebyggende.

Ved å tilby foredrag og workshops om stressmestring, kosthold, søvn, fysisk aktivitet og mental helse, kan man gi ansatte kunnskap og verktøy for å ta bedre vare på seg selv. Mange bedrifter ser allerede gode resultater ved å innføre tiltak som:

  • Trening og bevegelse i arbeidstiden
  • Ergonomiske tiltak og gode pauserutiner
  • Tilbud om behandlinger som fysioterapi/ naprapati eller massasje
  • Fleksible ordninger for å balansere jobb og privatliv

Gå fra brannslukking til forebygging

Altfor mange bedrifter bruker enorme ressurser på sykefraværsoppfølging uten å jobbe proaktivt med forebygging. Men de fleste har allerede et godt nok bilde av hvordan det står til internt gjennom observasjoner, medarbeiderundersøkelser og sykefraværsstatistikker.

I stedet for å vente på at problemene oppstår, bør bedriften legge ressursene der de faktisk virker: på folka, arbeidsmiljøet og helsefremmende tiltak.

Dette skaper ikke bare lavere sykefravær – det gir mer engasjerte ansatte, en sterkere bedriftskultur og en mer bærekraftig organisasjon.

Å investere i folka dine er ikke en utgift – det er den beste investeringen du kan gjøre for fremtiden.