Fra hjemmekontor tilbake til arbeidsplassen: - Viktig å bruke god tid på å planlegge oppstarten

Mange kontoransatte har jobbet hjemmefra i ukevis. Kanskje starter en gradvis retur til arbeidsplassen om ikke så lenge. Da kan disse rådene komme godt med.
Flere yrkesorganisasjoner i Delta har medlemmer som har jobbet fra hjemmekontor etter at Korona-pandemien traff landet vårt.
Blant dem er Administrasjon og ledelse i Delta. De fikk hverdagen sin endret over natta da myndighetene oppfordret til hjemmekontor for alle som hadde muligheten til det.
Nå gjenåpner samfunnet sakte og forsiktig, og trolig vil det etter hvert bli mulig å ta i bruk arbeidsplassen sin igjen.
- Fram til de ansatte er tilbake på kontoret, så er det viktig at virksomheter planlegger hvordan tilbakeføringen skal forgå. Arbeidstakerne skal føle at det er trygt å komme tilbake og at arbeidsgiver har fulgt de rådene som myndighetene har satt opp, sier Lina Steinsbekk, leder for Administrasjon og ledelse i Delta.
Sterkere sammen
Koronaviruset påvirker hele arbeidslivet. Som medlem i Delta står du ikke alene.Hjemmekontor så lenge det trengs
Arbeidstilsynet har laget en veileder de kaller «Råd ved tilbakeføring til arbeid for kontorarbeidsplasser». De understreker at det er «viktig å holde på hjemmekontor så lenge det trengs», og at det ikke må gå for raskt den dagen man skal begynne å flytte tilbake til arbeidsplassen.
- Det er store forskjeller på kontorløsninger. Rådene er ment som et grunnlag for lokale risikovurderinger og tilpasninger. Grunnleggende smittevernregler ligger til grunn, og veilederen oppdateres dersom det kommer nye råd fra helsemyndighetene, skriver direktør Trude Vollheim på nettsiden til Arbeidstilsynet.
Viktige råd fra Arbeidstilsynet
Til og fra jobb: Ansatte som må ta kollektivtransport for å komme til jobb bør fortsette med hjemmekontor. Eventuelt kan man parkere bil i utkanten av bykjernen og gå/sykle derfra.
Kontorområdets utforming: Hvis det er mange ansatte, kan man vurdere å fordele hvilke dager i uken ansatte skal møte på kontoret og når man skal ha hjemmekontor.
Åpent landskap: Ansatte må ha faste plasser og mer enn to meters avstand. Hvis det er mange ansatte i åpent landskap, kan man fordele når ansatte skal møte på kontoret.
Cellekontorer: Hvis mulig, åpne vinduer og luft regelmessig.
Lukk døren for å minske smitterisiko.
Fysiske møter: Skal virksomheten skal gjennomføre fysiske møter når de ansatte er på samme kontorområde, eller skal dere fortsette med videomøter? Hvis dere må avholde fysiske møter: dokumenter møtedeltakerne med tanke på eventuelt behov for smittesporing.
Garderobe/toalett: Informer om viktigheten av hoste- og håndhygiene (FHI), for eksempel ved å henge opp informasjonsplakat. Sørg for at det er tilstrekkelig med såpe i såpedispenser, tørkepapir, søppelbøtter og håndlotion i pumpeflaske. Lufthåndtørrer bør kobles fra og markeres med «ikke i bruk».
Om renhold: Virksomhetens renholdsprosedyrer bør kartlegges og risikovurderes. Bør for eksempel alle ansatte daglig vaske over tastatur og mobil, og arbeidspult?
Ved bruk av eksternt renholdsfirma: skjer rengjøringen hyppig nok, brukes det riktige rengjøringsmidler, blir hyppig berørte steder rengjort på hver vaskerunde (dørhåndtak, låser, skrivebord, kjøkken, servanter, toaletter osv.)?
Lederen i Administrasjon og ledelse synes det er bra at at Arbeidstilsynet har laget så tydelige retningslinjer på hvordan virksomheter best kan ivareta sine ansatte for å forhindre spredning av smitte.
- Jeg anbefaler alle som gradvis starter med å møte opp på kontorarbeidsplassen igjen, om å lese disse rådene. Samtidig må vi alltid huske på de grunnleggende smittevernsreglene; hold deg hjemme om du er syk, vask hendene og sørg for sosial avstand, sier Lina Steinsbekk.