Aldri for sent med studier

Admio i Delta har i flere år hatt et samarbeid med Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) om studier i saksbehandling i offentlig sektor. Per i dag er det 12 som har fullført bachelorgraden og flere er underveis. Rundt 100 har tatt grunnfaget.
Av Janne Sliper, studieansvarlig i Admio
Studiet er et tverrfaglig orientert studie, delt inn i moduler og du kan stort sett plukke ut de modulene du finner interessante for deg, eller selvfølgelig ta hele løpet. Enkelte moduler forutsetter at du har tatt en annen i forkant. For eksempel må du ha tatt «Grunnleggende arbeidsrett» før du kan ta «Arbeidsrett – Virksomhet i endring».
Grunnfag eller Bachelor
Dersom man tar hele det opprinnelige løpet får man 60 studiepoeng og har dermed høyskoleutdanningen «Grunnfag i offentlig forvaltning». Tar man alle studiets moduler får man en «Bachelor i saksbehandling og ledelse i offentlig sektor» med 180 studiepoeng.
Studiet er bygd opp på den måten at man tar en modul (10-15 vekttall) i halvåret. Noen moduler har en andre har to samlinger på høyskolen. Mellom samlingene er det en innleveringsoppgave og til slutt har man hjemmeeksamen.
Her er en oversikt over hvordan planene er frem til våren 2018. Modulene uten årstall vil også bli gjennomført, men tidspunktene blir satt senere.
Grunnfag i offentlig forvaltning omfatter:
Service og informasjon (10 stp.)Høst 2016
Lønn og regnskap i kommunal og fylkeskommunal sektor (15.stp.)Vår 2017.
JUS i kommunal og fylkeskommunal sektor (15 stp.) Høst 2017.
IKT (10 stp.) Vår 2016
Prosjektoppgave (10 stp.) Vår 2016.
«Bachelor i saksbehandling og ledelse i offentlig sektor» omfatter i tillegg:
Human Resource Management (15 stp.) Vår 2017.
Grunnleggende arbeidsrett (15 stp.) Vår 2018.
Engelsk for offentlig sektor (15 stp.) Vår 2016.
Kommunikasjon og veiledning (15 stp.)
Nettverksbygging og påvirkningsprosesser (10 stp.) Høst 2016.
Arbeidsrett – Virksomhet i endring (10 stp.)
Prosjektledelse (10 stp.) Høst 2017
Ledelse og endring offentlig sektor (15 stp.)
Samfunnsvitenskapelig metode med Bacheloroppgave (15 stp)
Samarbeider godt
Det er ikke møteplikt på samlingene i de ulike modulene, men det er sterkt å anbefale at man deltar. For det første så er foreleserne utrolig dyktige, det kommer innspill fra studentene og vi lærer av hverandres erfaringer i yrkeslivet. Det er lettere å ta til seg ny lærdom når det er knagger å henge det på. Vi som har vært på flere moduler har fått et utrolig godt samhold og nye studenter innlemmes fortløpende. Vi bor som regel i Hønefoss i fire dager i strekk og møtes til middag og eventuelt oppgaveløsning på ettermiddags- og kveldstid. Man blir godt kjent og kan fortsette samarbeidet mellom samlingene – enten via telefon, e-post eller møter. Dette oppfattes som svært nyttig.
Voksne studenter med arbeidserfaring
Noen synes de er for «gamle» for å starte studier på høyskolen, men dette er helt feil. Det er aldri for sent! De som deltar på studiene er i stor grad voksne og erfarne arbeidstakere og dette setter i gang interessante diskusjoner under forelesningene. Mye av undervisningen er lettere å få tak i for oss som har yrkesfaring og det oppleves spennende og gøy å sette det inn i en kontekst med teorien man får. Det er ikke nødvendig å ta hele løpet, men erfaringen til undertegnede er at alle monner drar og ethvert nytt vekttall på vitnemålet bygger opp under både faglig tyngde i hverdagen og ikke minst selvfølelsen.
Kostnader
Kostnadene til studiene varierer noe, men for medlemmer i Delta er det svært gode rabatterte priser. I tillegg kan Deltamedlemmer søke om stipend. Stipendet omfatter både selve studiekostnadene samt reise og opphold.
På høyskolen kjøper vi mat til studentpriser. Ved fremvisning av studentbevis kan vi også få studentpris på enkelte transportmidler, avisabonnement etc.
Studiested og transport/reise
Høgskolen i Buskerud og Vestfold ligger i Hønefoss. For de som kommer med fly til Gardermoen går Askeladden buss til skolen. På bussen kjører du på studentbillett. Bussen kjører også retur til Gardermoen og kjører da gjerne innom hotellet for å plukke opp koffertene på veien slik at man ikke trenger ta de med på skolen.
Fra Oslo går det både tog og buss.
Dersom du kommer med bil er det godt med parkeringsplasser ved hotellet. Det er også parkering ved HBV, men på grunn av byggearbeider er det noe redusert nå.
I Hønefoss har vi avtale med Comfort hotell, hvor vi får overnatting til fast lavpris. Det er gåavstand fra hotellet til skolen.
Hvis du er interessert:
• Studiet er åpent for alle interesserte – ikke bare medlemmer av Delta, men medlemmene prioriteres der det er mange søkere og for medlemmene er det rimeligere og mulig å søke om stipend gjennom Deltas stipendordning.
• Opptakskrav er generell studiekompetanse, men det kan også vurderes ut fra realkompetanse dersom tilstrekkelige forkunnskaper og/eller erfaringer kan dokumenteres. Avgjøres av høgskolen.
• Studiene vil fortløpende legges ut på Delta.no – aktivitetskalender
• Ta kontakt med meg for påmeldingsskjema – jsl@lorenskog.kommune.no
Lurer du på noe kan du ta kontakt med Studieansvarlig i Admio – Janne Sliper på e-post:
jsl@lorenskog.kommune.no
Uttalelse fra administrativ leder ved Lillestrøm videregående skole Mona Negård Borge, som har fått sin «Bachelor i saksbehandling og ledelse i offentlig sektor»:
Når jeg startet denne utdannelsen høsten 2006, hadde jeg ingen anelse om omfanget og heller ikke at jeg få år senere skulle fullføre en bachelor i saksbehandling og ledelse.
Det føltes veldig tilfredsstillende å fullføre hvert fag og gjennom hele studiet. Tenkte vel aldri at jeg var for gammel til å studere.
Teorien gav meg påfyll i jobben jeg utførte til daglig og resulterte for halvannet år tilbake i en administrativ lederstilling. Noe som også gav uttelling i form av lønn.
Uttalelse fra rektor Petter Kristiansen ved Benterud skole 2013:
Jeg mener generelt at vi trenger kompetanse i skoleverket, om det er pedagogiske personell, assistenter eller merkantilt ansatte så skal man legge til rette for kunnskapsheving. Kompetanse teller - merkantilt ansatte i skoleverket får flere og flere kompliserte arbeidsoppgaver. Det er de som møter kundene våre, elever, foreldre og andre som kommer innom skolen. Derfor er det kjempeviktig at hun er trygg i jobben og at hun er oppdatert. Jeg tror man har en tendens til å undervurdere hvor viktig kontorpersonalet er ved skolene. De er vårt ansikt utad og det er viktig at de kan sine saker og at de gir et godt inntrykk, sier Kristiansen.
Saken ble først publisert desember 2015