Nye regler om innleie - en betydelig innstramming

Nye regler om innleie - en betydelig innstramming
Foto: Colourbox

Den 1. april innføres det lovendringer som innebærer en generell innstramming i innleieadgangen.

Lovendringene er begrunnet i regjeringens formål om å sikre hele og faste stillinger, og er ment å styrke opp om tilknytningen mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i arbeidslivet.

Hensikten med lovendringene er å stramme inn adgangen til innleie slik at arbeidsgivere blir nødt til å foreta ansettelser direkte i egen virksomhet, enten fast eller midlertidig, i stedet for å benytte innleie.

Lovendringene innebærer blant annet at adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter» oppheves, slik at adgangen til innleie fra bemanningsforetak i hovedsak begrenser seg til innleie ved vikariater.

Videre styrker lovendringen de innleide arbeidstakernes rett til fast ansettelse i innleievirksomheten. 

En betydelig innstramming

Adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter» oppheves i den kommende lovendringen. Det innebærer at det fra 1. april ikke lenger blir mulig å leie inn for å utføre sesongarbeid, for å avhjelpe arbeidstopper eller til prosjektarbeid.

Muligheten til å leie inn ved vikariater er imidlertid i behold, f.eks. ved fravær som følge av sykdom eller permisjoner. Det vil også være tillatt å leie inn ved praksisarbeid, for organisert idrett og for markedstiltak i regi av NAV.

Det vil også være mulig å leie inn arbeidstakere fra andre produksjonsbedrifter, jf. § 14-13, for eksempel for å ta unna arbeidstopper.

Dersom en arbeidsgiver ønsker å benytte arbeidskraft når arbeidet er av «midlertidig karakter», må arbeidsgiver i tiden fremover enten ansette den ønskede arbeidskraften direkte i en midlertidig stilling, eller gjennom innleie dersom avtale med en tillitsvalgt er inngått.

Tillitsvalgte kan inngå avtale om tidsbegrenset innleie

For våre tillitsvalgte er det særlig viktig å vite at forbudet mot innleie fra innleiebedrifter når arbeidet er av «midlertidig karakter» ikke nødvendigvis gjelder dersom virksomheten bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, slik som Delta. I slike tilfeller kan virksomheten inngå en tidsbegrenset avtale med en tillitsvalgt fra en slik fagforening.

Det er ikke presisert i loven eller forarbeidene hva som ligger i at avtalen er «tidsbegrenset», men det ble foreslått fra arbeidstakersiden at det ikke inngås avtaler som varer lengre enn seks til tolv måneder.

Formålet med dette unntaket er å bidra til økt utbredelse av fagorganisering og tariffavtaler. Tanken er at det skal lønne seg å være fagorganisert for både arbeidstakerne og arbeidsgiverne gjennom å gi større handlingsrom for virksomheter som har inngått tariffavtale enn for de som ikke har det. 

Unntak for helsepersonell og «spesialister»

To yrkeskategorier som er unntatt fra begrensningene i innleie er helsepersonell og «spesialister». Ved anvendelse av begge disse unntakene trenger ikke arbeidsgiver å gå veien om avtale med de tillitsvalgte.

Innleie av helsepersonell vil være tillatt dersom særlige hensyn som tilsier at det i noen situasjoner kan være behov for å leie inn helsepersonell for å sikre forsvarlig drift, herunder for å opprettholde kapasiteten og kvaliteten i helsetilbudet til befolkningen.

Tanken bak unntaket er at det er avgjørende for helse- og omsorgssektoren å ha tilgang til kvalifisert arbeidskraft, om det så innebærer innleie, for å ivareta kravet til forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Under lovarbeidet ble det lagt særlig vekt på hensynet til pasientsikkerheten, og muligheten for at behovet for innleie kan oppstå raskt, f.eks. ved sykdomsutbrudd og større ulykker.

Det andre unntaket er «spesialistunntaket», og gjelder innleie av rådgivere og konsulenter til «klart tidsavgrensede prosjekter» i innleievirksomheten. Anvendelse av unntaket forutsetter at innleien ikke benyttes til å løse faste og løpende behov for arbeidskraft, eller i de tilfellene der det ikke er fastsatt et sluttpunkt for arbeidet.

Formålet bak unntaket er det at i mindre grad vil utfordre virksomhetens grunnbemanning eller faste ansettelser ved innleie i slike tilfeller. Både i det private og det offentlige er det særlig utbredt å hente inn ekstern ekspertise over en begrenset periode til innovasjons- og utviklingsprosjekter.

Arbeidstilsynet er gitt hjemmel til å nærmere fastsette rammene for disse unntakene ved forskrift, så det kan tenkes at det kommer innstramminger rundt ulike grupper spesialister hvis unntaket benyttes i for stor grad.

Strengere innleieregler i statlig sektor

Ifølge statsansatteloven § 11 første ledd vil innleie fra bemanningsforetak kun være tillatt dersom det skal leies inn for å utføre arbeid i stedet for andre (vikariat).

Tidligere var det også mulig å leie inn dersom arbeidet var av midlertidig karakter, men denne muligheten er nå fjernet i lovendringen.

Statsansatteloven har derfor en strengere adgang til innleie fra bemanningsforetak enn arbeidsmiljøloven. Loven åpner imidlertid også for at arbeidsgiver og tjenestemannsorganisasjoner i virksomheten som har forhandlingsrett etter tjenestetvistloven, skriftlig kan avtale tidsbegrenset innleie, jf. § 11 andre ledd.

Dette vil kunne legge et stort press på tillitsvalgte i statlige bedrifter, ettersom arbeidsgiver vil være helt avhengig av en avtale med de tillitsvalgte for å kunne benytte innleie på de samme grunnlagene som før lovendringen.

Dette betyr også at tillitsvalgte vil ha betydelig større innflytelse på hvordan arbeidsgiver legger opp driften i virksomheten, og ha muligheten til å stille krav for at avtale skal inngås eller fornyes.

Hva er konsekvensene av ulovlig innleie?

En forutsetning for at innleie er lovlig er at vilkårene for midlertidig ansettelse er oppfylt. Hvis det viser seg at det er benyttet innleie på arbeidsoppgaver som er løpende og faste arbeidsoppgaver, eller den innleide i realiteten ikke utfører arbeid for noen annen, foreligger det en ulovlig innleie. Dersom ikke kravene til å kunne leie inn midlertidig arbeidskraft fra bemanningsforetak er oppfylt, kan innleid arbeidstaker

  • gå til sak og kreve fast ansettelse. Dersom domstolen slår fast at innleien har vært ulovlig, kan den gi en dom om at innleid arbeidstaker er fast ansatt hos innleier.
  • kreve erstatning fra innleier.

Virksomheten kan også bli pålagt å avslutte det ulovlige innleieforholdet av Arbeidstilsynet, dersom saken er meldt inn til tilsynet. Arbeidstilsynet kan også gi overtredelsesgebyr for brudd på regelverket.

Dersom Delta har medlemmer i en virksomhet som leier inn arbeidskraft, kan Delta også reise sak for domstolen om de mener innleien er ulovlig. Den innleide arbeidstakeren trenger ikke å være medlem i Delta for at søksmål tas ut. Dersom den innleide ønsker fast ansettelse i innleievirksomheten må den innleide fortsatt gå til sak på egne vegne for å kreve dette.

4 tips til deg som tillitsvalgt

Som tillitsvalgt vil det kunne oppstå et press for å inngå en tidsbegrenset avtale som gir arbeidsgiver muligheten til å benytte innleie. I denne forbindelse er det viktig å stille godt forberedt, og vi har i den forbindelse laget noen korte tips:

  1. Avtalen skal ikke gå lengre enn den må. Ikke lang en tidsbegrenset avtale som binder over for lang tid. Forslaget i forarbeidene om at avtalene ikke burde vare lengre enn seks til tolv måneder burde følges. Avtaler som varer for lang tid svekker innflytelsen den tillitsvalgte har til å påvirke arbeidet med hele og faste stillinger, og gjør at arbeidsgiver ikke trenger tilpasse driften til de nye begrensningene for innleie.
  2. Foreta en konkret vurdering av i behovet for å inngå tidsbegrenset avtale om innleie. Arbeidsgiver må kunne dokumentere at behovet for arbeidskraft kun kan løses gjennom innleie. Videre må arbeidsgiver dokumentere lovligheten av hvert enkelt tilfelle av innleie.
  3. Den tidsbegrensede avtalen kan også inneholde begrensninger i virkeområdet eller typen personell som skal leies inn. Slike begrensninger vil kunne tvinge arbeidsgiver til å se på langsiktige løsninger i stedet for å ty til innleie.
  4. For tillitsvalgte i virksomheter som ikke har tatt høyde for lovendringene, vil presset være ekstra stort for å få gjennom en avtale om innleie. Hvis det er hensiktsmessig å inngå avtale med virksomheten om innleie i disse tilfellene, burde en avtale i alle tilfeller fungere som en kortvarig prøveordning. På denne måten kan arbeidsgivere som har vært på etterskudd hente seg inn og legge en plan for en langvarig løsning på utfordringen, samtidig som den tillitsvalgte kan vurdere hvordan prøveperioden har fungert.

NB: Endringene i regelverket trer i kraft 1. april, med overgangsregler på tre måneder. Det betyr at reglene trer i kraft 1. juli for avtaler om innleie som var inngått før 1. april. Tidligere lå det an til at det også skulle tre i kraft lovendringer om fortrinnsrett i konsern, endringer i arbeidstakerbegrepet og en rekke andre bestemmelser. Disse lovendringene er utsatt til 1. januar 2024.