Dette kan vernepleiere bidra med i helse- og omsorgstjenestene

Dette kan vernepleiere bidra med i helse- og omsorgstjenestene

Vernepleiere bidrar til profesjonelle, reflekterte og flerfaglige miljøer innen helsetjenesten. Vernepleiere arbeider med personer med utviklingshemming, men også innenfor psykisk helse, hjemmesykepleie, rusomsorg og sykehjem.

Vernepleiere bidrar også faglig gjennom sitt arbeide innenfor andre områder, blant annet skole og kriminalomsorg.

Utdanning

Vernepleierutdanningen på bachelornivå kombinerer helsefag med sosialfag og pedagogikk, vektlegger helsefaglig kompetanse og kvalifiserer vernepleiere til å ha ansvar for medikamentadministrasjon. Vernepleiere er kvalifisert for gjennomføring av skadeavvergende tiltak i gjentatte nødsituasjoner. Vernepleiere bidrar aktivt til selvbestemmelse og til å realisere at personer kan leve gode liv i tråd med sine ønsker og behov, og at de selv kjenner sine rettigheter. 

Oppgavedeling

Mange steder i helsevesenet er det behov for å tydeligere rolle- og oppgavefordelingen mellom sykepleiere og vernepleiere. Arbeidsgivere kan med fordel øke bevisstheten rundt hvilken kompetanse det er behov for. Dette innebærer også å øke kunnskapen om vernepleiernes kompetanse, som at vernepleiere kan utføre ulike medisinske oppgaver mange arbeidsgivere tror bare en sykepleier kan utføre. 

Vernepleiere har kritisk kompetanse for personer med utviklingshemming

Særlig viktig er det å møte kompetansekrisen innenfor tjenester for personer med utviklingshemming. Her det en altfor stor andel ansatte uten formell kompetanse. Det er et skrikende behov for både utdannede vernepleiere, men også for ansatte med fagbrev som helsefagarbeider, barne- og ungdomsarbeider eller aktivitør. 

For personer med utviklingshemming er vernepleierkompetansen en kritisk kompetanse. Det er viktig med et bredt spekter av fagområder og profesjoner i tjenestene til personer med utviklingshemming, men vernepleierkompetansen er vesentlig for at tjenestene skal være forsvarlige. Vernepleiere danner ofte grunnlag for flerfaglighet i tjenestene. 

Fem gode råd fra Vernepleierforbundet i Delta

  • Det er viktig å verdsette hele mennesket og hva som er viktig for brukerne av tjenestene. 
  • Ta grep for å møte kompetansekrisen innenfor tjenestene for personer med utviklingshemming. 
  • Antall studieplasser for bachelorutdanning i vernepleie må økes – en årlig vekst på 10 prosent er realistisk og nødvendig. 
  • Vernepleiere har kunnskap om pedagogikk og forming av adferd, og kan derfor også være riktig person til å ta lederoppgaver. 
  • Tjenestemottakere får økt livskvalitet ved at det tilrettelegges for at de kan klare seg mest mulig selv. Tenk smart – sats på vernepleiere! 

Tenk smart og skap kvalitet med riktig kompetanse i eldrereformen "Leve hele livet"

Vernepleierforbundet i Delta

Vernepleierforbundet er en profesjonsorganisasjon for vernepleiere og vernepleierstudenter. Alle med vernepleierutdanning er velkommen som medlem i Vernepleierforbundet i Delta. De fleste medlemmene jobber i kommuner og på sykehus.

Lytt til siste episode av Vernepleierpodden: