Vi må tenke nytt om turnus for å få til heltidskultur

Boken "Turnus som fremmer heltidskultur" ble lansert fredag 4. november. Boken handler om ulike modeller og om ulike tiltak som kan bidra til å skape heltiskultur i helse- og omsorgsektoren.

Tre av bokens til sammen ni bidragsytere holdt innlegg under lanseringen på Fafo i Oslo. Redaktør for boken heltidskultur, Kari Ingstad, innledet med å gjøre rede for hensikten med boka. Boka ser på tiltak og modeller for heltidslkultur.

Helg er utfordrende

Kjernen er at det er vanskelig å få turnus til å gå opp uten at noen jobber deltid. For å skape heltidskultur må flere dra lasset sammen.

- Deltid er ikke greit. Vi må ta et oppgjør med den eksisterende organisasjonskulturen. Det er viktig å tilby nyutdannede hele stillinger, sier Ingstad, som er førsteamanuensis ved Nord Universitet. Hun la til at helg er den gordiske knute. For å få til heltidskultur må man løse utfordringen med helg. Boken tar for seg de ulike turnusvariantene som har vært forsøkt: langturnus, 3-3-turnus, vikarpool, forhandlingsturnus, kombijobbing, bemanningsenheter med flere.

- Vi har behov for innovasjon i måten man tenker turnus, sier hun.

Restitusjon

Nina Amble fra Høyskolen i Oslo og Akershus omtaler kapittelet som hun har skrevet «Bra arbeid for grepa damer». Som privatperson mener Amble at heltidskultur viktigste likestillingssak. Hun går til kjernen, selve arbeidet, og presiserer at arbeid skal gi og ikke ta energi. Bra arbeid skal ha rytme og flyt og skulle passe en vanlig kropp og være helsefremmende. Restitusjon er viktig. Hun foreslår fire dager arbeid og tre dager fri, og moderat lengre arbeidsdager. Dette vil sette kroppen i restitusjon.

Det virker

Leif Moland, seniorforsker ved Fafo, har jobbet med turnus i 28 år. Han sier at boka blant annet bygger på egen dokumentasjon gjennom 170 forsøk med nye turnuser. Han forteller at arbeidssteder som har forsøkt nye turnuser har hatt en 20 prosent gjennomsnittlig økning i stillingsprosent. Likevel er det fremdeles bare om lag 23 prosent i kommunene som jobber heltid. Det har ikke vært endring på det i tidsrommet 2002 til 2015.

- Det finnes faktisk kommuner som ikke har heltidsansatte. Sykehusene er jevnt over bedre på heltid enn kommunene, sier Moland.

Debatt

Partene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden var invitert til debatt rundt tema. Deltas leder Erik Kollerud, Fagforbundets leder Mette Nord og leder for Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, holdt innlegg og debatterte med Anne Turid Wikdahl fra Spekter og Hanne Børrestuen fra KS.

Erik Kollerud understreker at det er krevende øvelse å få til heltidskultur. 
- Det kom bra fram at det er helg det handler om. Vi vil gjerne diskutere grenser og vi vil gjerne snakke om hvordan oppgaver skal løses. Vi må se på oppgavefordeling i helgene. Det er uansett viktig å bevare styringsretten og medbestemmelse, sier Kollerud.

Arbeidstakerorganisasjonene vil samles og snakke om utfordringer knyttet til heltidskultur.

- Vi vil være med på å løse oppgaven og det er viktig å ta trepartssamarbeidet videre. Erik Kollerud.

Viktig bok

- Boken Turnus som fremmer heltidskultur er en utrolig viktig bok, og den oppsummerer på en måte historien hvor vi er i dag. Den gir fakta og bakgrunn, erfaringer hvordan komme seg videre. Turnus må organiseres rundt hele stillinger, og boka viser at det er mange måter å få til heltid på. Det tiltaket som fungerer ett sted, fungerer kanskje ikke et annet sted. Det er langsiktig og målrettet arbeid. Medbestemmelse er viktig, sier By.

- Sykefravær og høy andel deltidsarbeidende er de største utfordringene i kommunene. Flere må jobbe mer skal vi ha en bærekraftig utvikling, sier Børrestuen, og vektlegger at det er opp til kommunen selv å finne riktig løsning. KS vil følge tetter med de kommuner som ofte lyser ut deltidsstillinger.

Innovasjon viktig

Wikdal i Spekter, presiserer at de har respekt for ansattes behov, men brukerne skal ivaretas. Hun presiserer at man må legge vekk prinsippet om helgearbeid. Det hemmer innovasjon.

- Vi går en krevende framtid i møte og vi mø gi støtte til innovatørene og ildsjelene, sier Wikdal.

Arbeidstakerorganisasjonene oppsummerer: Tydelige mål, tydelig ledelse og holdningsendringer må til for å få til heltidskultur.
Bidrar turnus til heltidskultur ble streamet og ligger på fafos hjemmeside

Panelet.jpg
Det var også innlegg og debatt fra arbeidstaker og arbeidsgiversiden. Fra venstre:  Anne Turid Wikdahl (Spekter) Hanne Børrestuen (KS), Erik Kollerud (Delta), Mette Nord (Fagforbbundet) og Eli Gunhild By (Norsk Sykepleierforbund)

Heltidskultur- Delta mener:

Heltidskultur er viktig for den enkelte arbeidstaker, kvaliteten på tjenestene, virksomhetens økonomi og mulighet for rekruttering

 Alle stillinger bør lyses ut som hele stillinger

De gode virkemidlene tilpasses lokale forhold og utarbeides i samarbeid mellom lokale parter – vi må ta utgangspunkt i det vi vet fungerer!

Tilstrekkelig grunnbemanning er en forutsetning. Ingen tiltak kompenserer for en grunnbemanning som ikke er tilpasset oppgavene.

For få gjør om vikar- og overtidsmidler til faste stillinger. Erfaringen er god der dette gjøres.

 Å løse helgeutfordringen er sentralt for å få etablert en heltidskultur. Tiltak for å få dette til:

  • Vikarpool bidrar til mer fleksibilitet. Må organiseres på en god måte.
  • Årsturnus kan bidra til bedre bemanningsplanlegging og større forutsigbarhet
  • Ekstra helger gitt  frivillighet og kompensasjon. Vår erfaring er at god kompensasjon gjør at flere ønsker å bidra til mer helgejobbing.
  • Sektorer som tilbyr høye helgetillegg, har få problemer knyttet til helg.

Delta og KS har tariffestet drøftingsbestemmelser knyttet til kompensasjon for ekstra helgejobbing i KS – våre kartlegginger viser at den sjelden brukes.

Alle turnuser bør utformes slik at de stimulerer til faglig utvikling og legger til rette for mestring av arbeidet.