Varsler ambassadestreik: - Lokalt ansatte må få en tariffavtale om medbestemmelse

Lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner mangler grunnleggende rettigheter på sin arbeidsplass. Nå varsler Delta streik, i første omgang ved ambassaden i Stockholm.
Lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner mangler grunnleggende rettigheter på sin arbeidsplass. Nå varsler Delta streik, i første omgang ved ambassaden i Stockholm. Foto: Per Tandberg

Lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner mangler grunnleggende rettigheter på sin arbeidsplass. Nå varsler Delta streik, i første omgang ved ambassaden i Stockholm.

– Delta krever at denne viktige gruppen, som faktisk utgjør så mange som 1100 ansatte, får en tariffavtale som sikrer dem medbestemmelse og retten til å ha tillitsvalgt. Vi kan ikke sitte stille å se på at Utenriksdepartementet praktisere en arbeidsgiverpolitikk ingen andre statlige arbeidsgivere hadde kommet unna med, sier forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen.

Delta har nå sendt varsel om plassoppsigelse. Det betyr at det blir streik dersom ikke partene blir enige om en avtale. 

– Som alltid går vi inn i en slik situasjon med ønske om å få til en løsning på vegne av våre medlemmer. Vi håper å unngå streik, men her er vi avhengig av at også UD innser at en gjensidig avtale om partssamarbeid for denne gruppen er den beste løsningen for alle parter, sier Ellefsen. 

– Ufarlig for UD

Konflikten dreier seg om hvilke rettigheter de lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner skal ha.

På tross av at de er tilknyttet en av Norges største fagforeninger, vil ikke UD inngå noen avtale om medbestemmelse med dem. Lokalt ansatte mangler rettigheter som er helt selvfølgelige for alle andre som er ansatt i staten, mener Delta.

Se video med Delta-lederen: - Nå må vi rydde opp!  

– En tariffavtale om medbestemmelse er noe som burde være helt ufarlig og uproblematisk for UD. Dette handler om de verdiene Norge er kjent for og som vi skryter av ved alle anledninger, sier Delta-leder Trond Ellefsen. 

I Deltas krav ligger det blant annet at de lokalt ansatte skal ha tillitsvalgte som kan representere dem på helt vanlig måte. For eksempel ved omorganiseringsprosesser og andre situasjoner som påvirker den enkeltes arbeidshverdag. 

LES OGSÅDelta announces embassy strike

Krever plass ved bordet

– Dette handler om den alminnelige retten til å organisere seg i et fellesskap, til å velge en tillitsvalgt og til å ha en plass ved bordet når forhold på arbeidsplassen drøftes og forhandles. Partssamarbeid er den vanlige måten å forholde seg til hverandre på i norsk arbeidsliv. De lokalt ansatte har, som alle andre, krav på innflytelse over sin arbeidshverdag, fremholder Delta-leder Trond Ellefsen.

Kritiske for driften

Lokalt ansatte er personer som jobber på den enkelte utenriksstasjon. De utfører en lang rekke oppgaver innenfor et bredt spekter av tjenester; sjåfør, vaktmester, ulike administrative oppgaver, saksbehandling, konsulære saker, prosjektledelse og oppgaver knyttet til drift. 

Dette er nøkkelpersonell som er helt kritiske for driften av utenrikstjenesten. For eksempel er det lokalt ansatte som gjør nesten alt forarbeid når det skal utstedes norske pass i utlandet. Flere jobber også med direkte politisk påvirkning, og hjelper til å fremme norske næringsinteresser.

Organisert i UDLAF

Mange av de lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner er organisert i Delta UDLAF (Utenriksdepartementets lokalt ansattes forening). Her er det medlemmer fra en rekke nasjoner, også mange norske.  

– Lokalt ansatte jobber hver eneste dag for å styrke Norges posisjon i utlandet. Likevel mangler dem helt elementære rettigheter på sin arbeidsplass. Dette må vi rydde opp i. Og jeg håper alle vil være med å støtte Delta i denne viktige kampen, sier Trond Ellefsen.