Urolig for kommuneøkonomien

- Det er avgjørende viktig at kommunene settes i stand til å møte de store utfordringene kommunene står foran. Da må kommuneøkonomien være solid. Hverdagen i mange kommuner er krevende. Det vil den fortsatt være, sier Delta-leder Trond Ellefsen.
- Vi hadde klare forventninger til en styrket kommuneøkonomi. Regjeringen har kommet med en styrking, det er et steg i riktig retning, men vi er usikre på om satsingen er sterk nok. Kommunene må også kunne utvikle de viktige velferdstjenestene til innbyggerne, sier Delta-lederen.
Ellefsen påpeker at kommunene trenger økt økonomisk handlingsrom for å utvikle gode nok tjenester og være attraktive i kampen om arbeidskraften.
Store utfordringer
- Tillitsvalgte og medlemmer forteller om store utfordringer. Kommuneøkonomien må ha rammer som sikrer kvaliteten i de helt grunnleggende velferdstjenestene som er tett på innbyggerne, påpeker Ellefsen.
– Rammevilkårene for både kommune- og sykehusøkonomien er avgjørende for å rekruttere, mobilisere og beholde viktig fagkompetanse i hele og faste stillinger. Dette er avgjørende for å kunne levere gode tjenester. Kommunesektoren står i første linje og har betydelige oppgaver på hele velferdsfeltet, fremholder Ellefsen.
Hverdagsøkonomien

– Med lavere prisvekst er det nå utsikter til at lønningene kan stige mer enn prisene. Det vil gi økt kjøpekraft for norske familier, sier Vedum.
– Det viktigste for hverdagsøkonomien til de aller fleste av oss er å være i jobb. Utsikter til fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi tilsier at det store flertallet vil ha arbeid å gå til også fremover. Men det er fortsatt noen som står utenfor, og de må vi få inn i arbeid. Arbeidslinja er viktig for oss, flere skal i jobb og færre skal på trygd, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Finansministerens pressekonferanse.
Kommuneøkonomi
Veksten i kommunenes frie inntekter blir på 6,4 milliarder kroner, fordelt med fem milliarder kroner til kommunene og 1,4 milliarder kroner til fylkeskommunene. 250 millioner kroner av veksten i frie inntekter går til bemanning i barnehager. 1,5 milliarder kroner er knyttet til omleggingen av inntektssystemet for kommunene.
Pressekonferanse om nytt inntektssystem for kommunane.
Kommuneproposisjonen 2025 - Prop. 102 S (2023–2024).
– Det er en politisk prioritering at vi løfter de som har minst fra før. Det vil gi en varig styrking av kommuneøkonomien i de kommunene som har lavest inntekter, seier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
Sykehusene
Regjeringen gir sykehusene 2 milliarder for å redusere ventetidene.
I tilknytning til denne bevilgningen har regjeringen sammen med partene undertegnet en erklæring for å få ned ventetidene i behandling i sykehus.
- Delta er glad for at ventetidsløftet er på plass. Pasienter og innbyggere må være sikre på at de mottar god behandling med god kvalitet uten unødig ventetid, sier Ellefsen.
Ventelisteløftet: Delta forventer konkret handling
- Utover dette er det ikke er det ikke store budsjettendringer for sykehusene. Det kom for lite til sykehusene i statsbudsjettet i høst og med stadig flere eldre som trenger flere tjenester frykter vi at det fortsatt blir veldig trangt for sykehusene framover, sier Delta-lederen.
Feil å reversere domstolsreformen
Delta er kritisk til at regjeringen velger å reversere domstolsreformen.
- Det er stort behov for flere ressurser til kommunale velferdstjenester. Da blir det helt feil å bruke penger på å omorganisere et område som fungerer godt og som nettopp har vært gjennom en velbegrunnet strukturendring, sier Ellefsen.
KS: Digitalt stormøte om RNB og kommuneproposisjonen.