Søkte på stilling og ble forbigått – fikk jobben med Deltas hjelp

– Vi er glade for at vårt medlem nå endelig er tilbudt stillingen, sier Deltas advokat Gina-Agnetha Andersen som har ført saken for tingretten og Arbeidsretten.
– Vi er glade for at vårt medlem nå endelig er tilbudt stillingen, sier Deltas advokat Gina-Agnetha Andersen som har ført saken for tingretten og Arbeidsretten. Foto: Hege Heløe

To ganger søkte Delta-medlemmet på stilling som fagarbeider i kommunen, men ble begge gangene forbigått til tross for at Delta mente vedkommende var best kvalifisert og hadde lengst ansiennitet. Delta ville ta saken til retten, men før rettsaken valgte kommunen å tilby Deltas medlem tilsvarende stilling.

To ganger søkte Deltas medlem på ledige stillinger. Personen var på intervju, men ble ikke innstilt. Både Deltas tillitsvalgt og rådgivere tok opp med kommunen at forbigåelsen var et brudd på kvalifikasjonsprinsippet i tariffavtalen.

Delta fikk innsyn i utvidet søkeliste og innstillingene til stillingene. Delta mente vedkommende var best kvalifisert og hadde også lengst tjenestetid i kommunen av de som ble innstilt. I stedet ble en kollega som også hadde søkt på stillingen, ansatt. Stillingen til kollegaen ble ikke utlyst på nytt, men tilbudt en ekstern søker til den første stillingen.

Fikk stoppet ansettelsesprosessen

Den ene av de to stillingene ble igjen ledig, og kommunen ønsket derfor å lyse ut stillingen på nytt. Da ba Delta kommunen om å stanse ansettelsesprosessen. Før kommunen aksepterte dette, så sendte Delta krav til tingretten om at ansettelsesprosessen måtte stanses inntil vårt medlems rettighet var avklart. Da dette kravet var sendt, aksepterte kommunen å vente med å ansette til denne saken var avklart.

Deretter tok Delta ut stevning for Arbeidsretten for å få dom for at ansettelsene var i strid med tariffavtalens bestemmelse om kvalifikasjonsprinsippet. Arbeidsretten er en spesialdomstol som fortolker tariffavtaler. Delta var saksøker. KS og aktuell kommune var saksøkte. Før saken skulle behandles i Arbeidsretten, tok KS kontakt med Delta for å få saken forlikt. Kommunen tilbød Deltas medlem ansettelse i stillingen som var holdt ledig. Medlemmet takket ja til dette og har nå undertegnet ny arbeidsavtale.

Viktig å reagere raskt

– Vi er glade for at vårt medlem nå endelig er tilbudt stillingen. I disse sakene er det viktig at det reageres raskt når vi ser i innstillingen at arbeidsgiver ikke har fulgt kvalifikasjonsprinsippet. Det klarte vi i denne saken, og det gjorde at vi kunne ta saken videre, sier Deltas advokat Gina-Agnetha Andersen som har ført saken for tingretten og Arbeidsretten.

Kvalifikasjonsprinsippet

  • Gjelder i offentlig sektor.
  • I hovedtariffavtalen mellom Kommunenes Sentralforbund og Delta er kvalifikasjonsprinsippet ved ansettelse hjemlet i kapittel 1 § 2.2 og har slik ordlyd:
    Ved tilsetting og opprykk skal det i første rekke tas hensyn til søkernes kvalifikasjoner (teoretisk og praktisk utdanning samt skikkethet for stillingen).
    Når søkere av begge kjønn står kvalifikasjonsmessig likt eller tilnærmet likt, kan søker hvis kjønn er underrepresentert foretrekkes når dette er i samsvar med likestillings- og diskrimineringsloven.
    Når søkere for øvrig står kvalifikasjonsmessig likt, foretrekkes den søker som har lengst tjeneste i kommunen.
  • Målet i en ansettelsessak er å finne frem til den søkeren som etter en helhetsvurdering må anses som best kvalifisert for stillingen. Kvalifikasjonsprinsippet innebærer en plikt for arbeidsgiver til ansette den som er best kvalifisert eller har lengst tjenestetid hvis søkerne står kvalifikasjonsmessig likt.
  • I vurderingen av hvem som skal ansettes må det tas utgangspunkt i de kvalifikasjonskravene som er fastsatt i utlysningsteksten. For øvrig vil sentrale momenter være utdanning, praksis og skikkethet for stillingen. Tjenestetid i kommunen er først utslagsgivende dersom søkere står kvalifikasjonsmessig likt.