Silvija Seres på NTR-konferansen: – Ha tro på framtiden

Silvjia Seres mener vi går mot en polarisert framtid hvor de som kan teknologi, etterhvert får flere muligheter til å velge både jobber og belønning. Derfor er det viktig at vi i Norge og Norden tar vare på våre likhetsbaserte samfunn, sier hun.
Silvjia Seres mener vi går mot en polarisert framtid hvor de som kan teknologi, etterhvert får flere muligheter til å velge både jobber og belønning. Derfor er det viktig at vi i Norge og Norden tar vare på våre likhetsbaserte samfunn, sier hun. Foto: Anne-Lise Mørch von der Fehr

Teknologiekspert Silvija Seres mener det viktigste fagforeninger kan gjøre i dag, er å ha et optimistisk syn på framtiden.

Seres var krystallklar i sitt foredrag under NTR-konferansen i Stavanger. Vi treffes av 12 Gutenberg-øyeblikk samtidig, og det stiller helt nye krav til oss, argumenterte hun.

– Det er ikke én teknologi vi skal henge oss opp i. Poenget er å forstå farten i utviklingene og kunne forstå bitte litt av alle de 12 Gutenberg-øyeblikkene, sa Seres. Hun er president i Polyteknisk Forening, er utdannet ved universitetet i Oxford og har jobbet i Silikon Valley.

– Det er viktigere at folk har den riktige kunnskapen som fremtiden krever, framfor en halv prosent mer i lønn, understreket Seres.

Utdatert på ti år

En konsekvens av at utviklingen går raskere og raskere er at den kunnskapen vi får i dag, vil være utdatert om ti år. Tidligere tok det 30 år.

De nordiske fagforeningene som er samlet i Stavanger denne uken, organiserer ansatte i offentlig sektor.

– Hvordan kan vi hjelpe medlemmene våre inn i den nye verden?

– Først og fremst er det viktig å etablere et optimistisk syn på framtiden. Jeg har hørt mange si at selvfølgelig er vi for framtiden akkurat som vi er for utdanning. Det er ikke presist nok. Hvilken framtid tror du på, og klarer du å formidle til dine medlemmer, dine ansatte eller dine velgere en troverdig, spennende og inspirerende historie om framtiden? Da dreier det seg om hva du sier nei til, svarer hun.

Vi må ha et fokusert, konstruktivt og ambisiøst perspektiv på en framtid som er grunnleggende annerledes enn den tiden vi lever i nå, mener hun.

– Jeg tror at alle medlemmene deres er nødt til å lære mange av de nye teknologiene som endres i dramatisk fart, men det dreier seg også om å føle seg invitert til festen.

– Tenk på en framtid med VR

Seres mener det er en for stor oppfatning om at Silikon Valley definerer framtiden vår. Det passiviserer oss og gjør oss litt fatalistiske.

– Det virker som uoverkommelig mye man må lære seg. Man trenger ikke kunne kjempemye om hvert av temaene. Man må utvikle vokabularet sitt og tørre å tenke på en framtid hvor VR er blitt vår standard måte å lære på eller kommunisere på. Hvordan kan vi utnytte dette ekstra godt i helse eller utdanning eller i transport og kommunikasjon?

Det å invitere folk til denne festen er det viktigste fagforeningene gjør, mener hun, og trekker fram to ord: Læringsfest og retningsfest.

– Fagforeninger har vært gode på å stille krav til sine medlemmer, og jeg tror på det å være tøff på nytt og si til folk at selvfølgelig skal du være med i framtidsbildet, men da må du med. Vi skal ikke beskytte deg mot framtiden, vi skal heller reise med deg inn i den. Det er en viktig kroppsspråkendring, understreker Seres.

– Jeg tror ikke medlemmene trenger å lære ting veldig detaljert om teknologi, men de må bli nysgjerrige på den. Hvordan lager vi inspirasjon om teknologi og vår rolle i en ny teknologisk framtid?

Må snakke mer om menneskenes rolle

Seres mener også at vi ikke snakker nok om hva som er menneskenes rolle i en robotisert, globalisert framtid hvor det finnes både robotsykepleiere og automatiserte, online læringsverktøy.

– Det er ingen som kan erstatte en menneskelig lærer og en menneskelig sykepleier, slår Seres fast og trekker fram egne erfaringer fra helsevesenet hvor nettopp den menneskelige kontakten var avgjørende.

– Så lenge det finnes problemer rundt oss i verden, vil det finnes oppgaver. Vår jobb er å oversette de oppgavene til jobber. Og så er det deres jobb å sørge for at vi har mennesker til å ta seg av de jobbene, sier hun med adresse til fagforeningene.

– Vi har et enormt sosialt behov så det finnes ikke et lykkelig perspektiv på framtiden hvor vi ikke er sosiale sammen. Vi får heller bruke teknologien til å spare tid på for eksempel rutineoppgavene og tunge fysiske oppgaver, sier hun og legger til:

– Den mellommenneskelige dimensjonen vil være helt utrolig vesentlig for framtiden.

12 Gutenberg-øyeblikk

Vi treffes av alle 12 samtidig og må forstå litt av dem alle, mener Silvjia Seres.

1.     Kunstig intelligens og big data

2.     Robotisering og automatisering

3.     Bioteknologi, bioinformatikk, syntetisk biologi

4.     Energi, smarte byer og smarte hus

5.     3D-skrivere, nanoteknologi

6.     Nettverk, sensorer

7.     Digital medisin

8.     Fintech, regtech, edtech

9.     VR og AR

10.   Genetikk

11.   Transport og droner

12.   Blockchain

Kilde: Silvija Seres