Fotterapeutene kjemper for å halvere antall amputasjoner

Nestleder Kathrine Rosenberg og leder Inger M. Paulsen i Fotterapeutforbundet  viser hva fotterapeutene kjemper for.
Nestleder Kathrine Rosenberg og leder Inger M. Paulsen i Fotterapeutforbundet viser hva fotterapeutene kjemper for. Foto: Gunhild Lervåg

Hver dag må minst en person med diabetes amputere benet. Halvparten av disse kunne vært unngått med bedre forebygging og hvis problemene ble oppdages tidligere.

Onsdag inviterte Fotterapeutforbundet til debatt om hvordan skal vi få etablert et godt nok system som hindrer at personer med diabetes må amputere føttene.

– Diabetes kan gi alvorlige komplikasjoner i hele kroppen, også i føttene. Sykdommer i føttene er alvorlig og tidkrevende og årsaken til flest sykehusinnleggelser for denne gruppa. Likevel blir føttene viet minst oppmerksomhet i den forebyggende diabetesomsorgen, sier Håvard Høydal, lektor på diabetesutdanningen på Universitet i Sørøst-Norge og styremedlem i Fotterapeutforbundet.

Må betale selv

Hvert år blir det i Norge foretatt 400-500 fotamputasjoner hos personer med diabetes.

– Dette er en personlig katastrofe for den det gjelder og en stor kostnad for samfunnet. Årlig koster dette 500 millioner kroner, og er en helt unødvendig bruk av ressurser, påpeker han.

I Danmark har alle med diabetes refusjonsrett på en årlig sjekk hos fotterapeut. I Tyskland har de rett på tre behandlinger i året, men i Norge må den enkelte betale selv.

– Vi har en profesjon som har føtter som spesialfelt og som har kompetanse på den diabetiske fot. Fotterapeuter står klar til å bidra, sier han.

Han får full støtte fra ortoped Andreas Dietze som har jobbet med diabetespasienter i over 30 år.

– Vi har en yrkesgruppe – fotterapeutene – som har rustet opp sin kompetanse og som er i stand til å ta seg av dette. Hvorfor blir de ikke tatt med i det systematiske opplegget, spør Dietze.

Han opplyser at disse pasientene ikke har følelse i føttene og at de derfor trenger profesjonell hjelp for å oppdage komplikasjoner.

– Det er viktig at fotterapeutene blir anerkjent som medisinsk fagpersonell.

Flytt innsatsen

Også Diabetesforbundet er opptatt av denne saken og støtter fotterapeutene. De erfarer at kun en av fem diabetespasienter får undersøkt føttene hos legen.

– Fotbehandling handler om forebygging. Ikke forebygging for å forebygge sykdom, men for å unngå forverring av sykdommen. Det er viktig å sette inn innsatsen der vi får mest igjen for pengene og der det virker aller best. Fotterapeutene er en veldig viktig yrkesgruppe, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Ingen av politikerne i panelet kunne love raske endringer.

– Neste gang den nasjonale diabetesplanen blir oppdatert, er det naturlig at det kommer med et kapittel om føttene, sier Erlend Larsen (H) stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen.

– Refusjonsrett og finansiering er viktig. Vi må se på helheten og systemet. Det er ingen grunn til å vente med å sette i gang med utredningsarbeidet til neste gang diabetesplanen skal oppdateres, sier Elise Bjørnebekk- Waagen (Ap) stortingsrepresentant i Helse – og omsorgskomiteen.

Frps Alf Erik Andersen peker på at helsen også er den enkeltes ansvar, og at det ikke bare er å skylde på systemet.

Se og hør hele debatten:

DSC_1595 (2)
Debatt: Inger M. Paulsen, Erlend Larsen (H), Elise Bjørnebekk- Waagen (Ap), 
Alf Erik Andersen (Frp) og Bjørnar Allgot, Generalsekretær i Diabetesforbundet. 
Håvard Høydal og Andreas Dietze var også i panelet.

 

DSC_1596 (2)
"Nå må føttene på bordet", var budskapet fra leder Inger M. Paulsen i Fotterapeutforbundet. Her sammen med nestleder Kathrine Rosenberg.

Etter debatten var leder Inger M. Paulsenog nestleder Kathrine Rosenberg i Fotterapeutforbundet optimistiske.

– Politikerne kom ikke med store lovnader. Det hadde vi heller ikke ventet. Men de var villig til å ta ansvar. De hadde også satt seg godt inn i saken på forhånd og hadde med seg fakta. Debatten viste også at de tok til seg kunnskap underveis. Det er positivt.

Fotterapeutforbundet jobber for

å få etablert en refusjonsordning for pasienter med diabetes slik at de kan sjekke føttene sine hos fotterapeuter uten at kostnadene blir for store.

flere diafot-team på sykehusene som også inkluderer fotterapeuter. Slike team finnes på noen sykehus. På disse stedene er antall amputasjoner redusert.

at flere fotterapeuter skal ansettes i kommunene, slik at fotterapeutene blir en del av primærhelsetjenesten.

Disse var med i debatten

Inger M. Paulsen, leder i Fotterapeutforbundet 
Håvard Høydal, sentralstyremedlem i Fotterapeutforbundet og lektor på diabetesutdanningen på USN 
Andreas Dietze, privatpraktiserende ortoped ved Ortopedgruppen i Tønsberg
Erlend Larsen (H) stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen
Alf Erik Andersen (Frp) Ordfører i Mandal, medlem av Frp`s sentralstyre og leder av organisasjonsutvalget i Frp
Elise Bjørnebekk- Waagen (Ap) stortingsrepresentant i Helse – og omsorgskomiteen
Bjørnar Allgot, Generalsekretær i Diabetesforbundet