Derfor er frontfaget viktig for deg

Forhandlingene i årets frontfag endte med brudd 25. mars og det blir mekling etter påske.
Forhandlingene i årets frontfag endte med brudd 25. mars og det blir mekling etter påske. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Resultatet fra forhandlingene i frontfaget legger føringer for alle andre lønnsoppgjør i Norge, men det er ingen fasit. La oss forklare:

Hva er frontfagsmodellen?

Frontfagsmodellen er et system for gjennomføring av lønnsoppgjørene i Norge. Derfor er det lønnsforhandlingene i konkurranseutsatt industri i Norge som forhandles først hvert år og legger føringer for alle andre lønnsoppgjør som kommer etter.

Det er lang tradisjon i Norge for å gjøre det på denne måten. Årsaken er at partene i arbeidslivet, det vil si arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, er enige om at det er viktig å bidra til at Norges konkurranseevne overfor utlandet ikke blir svekket. Hvis lønnsveksten blir for høy i industrien som selger til utlandet, må de legge på prisene og vil slite i konkurransen med utlandet. De får med andre ord problemer med salget og taper inntekter. Det kan igjen få negative konsekvenser for det norske samfunnet med fare for konkurser, økt arbeidsledighet, tapte skatteinntekter og økte priser. Derfor forhandler de først og setter normen for resten av lønnsoppgjørene.

Frontfaget er ingen fasit

Selv om resultatet fra frontfaget legger føringer for alle andre oppgjør, må ikke alle andre lønnsforhandlinger ende på samme resultat. Noen grupper kan få mer det ene året og mindre ett annet. Poenget med modellen er at lønnsveksten over tid skal være på linje med resultatene i frontfaget.

Dette er lønnsrammen

I fjor ble resultatet for frontfaget avtalt til en ramme på 1,7 prosent. Rammen er navnet på den samlede lønnsveksten ett år. Rammen består av flere elementer:

  • Overheng – det er lønnstillegget du fikk i fjor, men som først blir utbetalt i år.
  • Glidning – det er lønnsvekst som følge av andre ting enn sentrale tillegg. Det kan være særskilte lokale tillegg, ansiennitetsopprykk, for å nevne noe.
  • Årets avtalte lønnstillegg – det er kroner som gis i tillegg på lønnen.
  • Rammen = overheng + glidning + årets avtalte tillegg

Modellen har svekket troverdighet

Delta støtter i utgangspunktet opp om frontfagsmodellen, men forutsetningen er at modellen fungerer. Det forutsetter at vi må kunne stole på frontfagsrammen.

Selv om frontfaget i korona-året 2020 ble avtalt til 1,7 prosent, så viser foreløpige målinger at industrien fikk en høyere lønnsvekst, mens offentlig sektor forhold seg til rammen. Det har skapt sterke reaksjoner.

For Delta er det nå svært viktig fleksibiliteten i frontfagsmodellen går begge veier. Derfor krever vi en prioritering av offentlig sektor i årets oppgjør. Det er nødvendig for at sektoren skal kunne rekruttere og beholde viktig kompetanse og tilby gode tjenester fremover. Når industrien og privat sektor tok ut langt større lønnsvekst enn offentlig sektor i pandemiåret 2020, oppleves det uakseptabelt og svekker lojaliteten til modellen.