Deltas hovedstyre vil ikke bruke Wizz Air

Deltas hovedstyre vil ikke bruke Wizz Air
Foto: NTB

Deltas hovedstyre har vedtatt å ikke bruke det ungarske flyselskapet til tjenestereiser. De oppfordrer også alle tillitsvalgte, medlemmer og ansatte til å velge andre selskaper til private reiser.

Det ble nylig kjent at det det ungarske lavprisselskapet Wizz Air skal begynne å fly ruter i Norge. Nærmere bestemt Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim og Oslo-Tromsø fra 5. november.

Uten fagforeninger 

Selskapets ledelse har tydelig gitt uttrykk for at de ikke ønsker at ansatte i selskapet organiserer seg. Selskapets har blant annet uttalt at de «er et flyselskap uten fagforeninger» og at «fagforeninger er ikke vår greie».

- Se på alle flyselskapene som er blitt okkupert av fagforeninger, de er alle på konkursens rand, uttalte toppsjefen til Dagens Næringsliv denne uka

Wizz Air har tidligere sagt opp fagforeningsmedlemmer og tillitsvalgte. De truer med å legge ned baser der de ansatte organiserer seg. Dette er aktiviteter som Deltas hovedstyre mener må betegnes som fagforeningsknusing.

Selskapets holdninger bryter fundamentalt med den norske arbeidslivsmodellen. Det er en grunnleggende verdi i det norske samfunnet at ansatte skal kunne organisere seg. Ansatte har krav på ryddige og skikkelige arbeidsforhold med tariffavtaler.

Tydelig vedtak

- Så lenge Wizz Air ikke vil forholde seg til den norske modellen og de ordninger som gjelder i norsk arbeidsliv, er det uaktuelt for Delta å bruke flyselskapet, sier forbundsleder Lizzie Ruud Thorkildsen. 

- Forskning viser en klar sammenheng mellom organisasjonsgrad, ansattes lønn og produktivitet. Det lønner seg altså med organiserte ansatte, sier Deltas forbundsleder.

Deltas hovedstyre har fattet følgende vedtak.

  • Delta vil ikke bruke Wizz Air til tjenestereiser.
  • Medlemmer, tillitsvalgte og ansatte oppfordres sterkt til ikke å bruke Wizz Air til private reiser. 
  • Dersom Wizz Air endrer policy og aksepterer den norske modellen med organisasjonsfrihet og retten til å inngå tariffavtaler, så vil Delta vurdere sin reiseanbefaling på ny.