- Arbeidslivet må tilpasse seg kvinnene og ikke omvendt

 - Vi kan ikke individualisere konsekvensene av kvinners helse for arbeidslivet. Jeg er glad for at utvalget løfter dette som et strukturelt problem, slik at vi sammen kan møte dette med systematiske tiltak, sier første nestleder i Delta, Marit Solheim.
- Vi kan ikke individualisere konsekvensene av kvinners helse for arbeidslivet. Jeg er glad for at utvalget løfter dette som et strukturelt problem, slik at vi sammen kan møte dette med systematiske tiltak, sier første nestleder i Delta, Marit Solheim. Foto: Adrian Nielsen

Kvinner møter andre utfordringer i arbeidslivet enn menn. Dette må vi ta hensyn til for å redusere sykefravær og frafall.

Regjeringen fikk tirsdag en rapport fra kvinnearbeidshelseutvalget. Rapporten viser at det er stort potensial for å jobbe med arbeidsmiljøet for å redusere sykefravær og frafall blant kvinner. Utvalget foreslår tiltak for å bedre kvinners helse i arbeidslivet og redusere sykefravær og frafall.

- Vi må finne gode løsninger på arbeidsplassen som passer begge kjønn, sier Marit Solheim, første nestleder i Delta.

Kvinner har mer jobbrelatert fravær

En tredjedel av sykefraværet er koblet til arbeidsmiljøet. Emosjonelle og fysiske belastninger, samt vold og trusler, er vanlige risikofaktorer i kvinnedominerte yrker. Kvinner rapporterer også om mer arbeidsrelatert fravær enn menn.

- Løsningen ligger i å jobbe målrettet og partsbasert med forebyggende arbeidsmiljøarbeid, understreker Solheim.

Selv om det finnes mye kunnskap og gode verktøy for å jobbe med arbeidsmiljøet, er det få virksomheter som tar dette i bruk. Enda færre har et nødvendig kjønnsperspektiv i dette arbeidet. Utvalgets arbeid er derfor viktig for å få ny kunnskap og få flere til å åpne øynene for hvor viktig kjønn er for arbeidshelsen.

Utvalget mener det er behov for mer kunnskap om kvinners arbeidshelse og tilknytning til arbeidslivet. De foreslår en egen satsing på langtidseffekter av ulike arbeidstidsordninger og de samlede effektene av psykososiale og mekaniske arbeidsbelastninger.

Kvinner oftere sykmeldt, hvorfor?

Kvinner har høyere fravær enn menn, både i kvinnedominerte yrker og i yrker med bedre kjønnsbalanse.

- Vi må tørre å snakke om kvinnekroppen og hvordan den forandrer seg gjennom ulike faser av livet, mener Solheim. Det er viktig for å finne gode tiltak, mener hun.

- Vi kan ikke individualisere konsekvensene av kvinners helse for arbeidslivet. Jeg er glad for at utvalget løfter dette som et strukturelt problem, slik at vi sammen kan møte dette med systematiske tiltak, fortsetter hun.

Etterlyser mer livsfasekunnskap

Et av tiltakene som foreslås er å utvikle kunnskap og veiledere for hvordan kvinners helseforhold og livsfaser påvirker arbeidsdeltakelsen.

Utvalget har også sett på hvordan forhold utenfor arbeidslivet kan påvirke kvinners arbeidsdeltakelse. Kvinner har ofte en ekstra omsorgsbyrde ved å administrere familielivet, både for egne barn og foreldre. Samtidig er kvinner mer utsatt for vold og trusler. Vi vet fortsatt for lite om hvordan dette preger arbeidsdeltakelsen, både på kort og lang sikt.

Delta får nå rapporten på høring og vil gå nøye gjennom forslagene som er lagt fram.

Dette er forslagene fra Kvinnearbeidshelseutvalget

Utvalget anbefaler en satsing på kvinners arbeidshelse og arbeidstilknytning som omfatter følgende innsatsområder:

  1. Systematisk forebyggende og helsefremmende arbeidsmiljøarbeid i virksomhetene: Dette innebærer å jobbe målrettet med arbeidsmiljøet for å fremme helse og redusere sykefravær.
  2. Arbeidsorganisering og lederstrukturer som fremmer god kvinnearbeidshelse i virksomhetene: Tiltak for å sikre at arbeidsorganiseringen og lederstrukturer støtter kvinners helse.
  3. Partssamarbeid som fremmer kvinners arbeidshelse: Samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere for å forbedre kvinners arbeidshelse.
  4. Nasjonale tiltak og verktøy som fremmer kvinnearbeidshelse: Utvikling av nasjonale retningslinjer og verktøy for å støtte kvinners helse i arbeidslivet.
  5. Arbeidsliv tilpasset kvinners livsfaser: Tiltak for å tilpasse arbeidslivet til kvinners ulike livsfaser.
  6. Vold og overgrep utenfor arbeidet følges opp i virksomhetene: Oppfølging av vold og overgrep som kvinner opplever utenfor arbeidsplassen.
  7. Forskningssatsing og styrket data- og dokumentasjonsgrunnlag om kvinners arbeidsmiljø, arbeidshelse og livsfaser: Mer forskning og bedre dokumentasjon om kvinners arbeidsmiljø og helse.

Tiltaksforslagene har som mål å:

  1. Sette arbeidsgivere og arbeidstakere på den enkelte arbeidsplass bedre i stand til å jobbe målrettet, forebyggende og helsefremmende med arbeidsmiljøforholdene: Dette skal fremme arbeidshelse og arbeidstilknytning.
  2. Bidra til at arbeidet tilrettelegges slik at arbeidstakere med helseutfordringer kan stå i arbeid, og at sykmeldte kan komme raskere tilbake: Tiltak for å støtte arbeidstakere med helseutfordringer.
  3. Ansvarliggjøre virksomhetene og partene i arbeidslivet i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet: Økt ansvar for virksomheter og arbeidslivets parter i forebyggende arbeid.
  4. Legge til rette for effektiv myndighetsoppfølging og et velfungerende partssamarbeid om målrettet, forebyggende og helsefremmende arbeidsmiljø- og tilretteleggingsarbeid: Bedre myndighetsoppfølging og samarbeid.
  5. Bidra til å utvikle nødvendig kunnskap og kompetanse, og fremme bevisstheten om betydningen av et godt arbeidsmiljø i virksomhetene: Utvikling av kunnskap og kompetanse om arbeidsmiljø.

Dette er Kvinnearbeidshelseutvalget

Kvinnearbeidshelseutvalget har hatt som oppdrag å utarbeide et helhetlig kunnskapsgrunnlag om kvinners arbeidshelse. Utfra dette har utvalget foreslått tiltak til bedre arbeidshelse og redusert fravær og frafall fra arbeidslivet for kvinner.

Tiltakene utvalget foreslår støtter i stor grad opp om den norske modellen i arbeidslivet. Utvalget foreslår god forebygging, godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, og et arbeidsliv tilpasset kvinners livsfaser.

Utvalget foreslår også at det bør utarbeides en nasjonal arbeidsmiljøstrategi og en helhetlig satsing på kvinners arbeidshelse.