Koronasmitte innlemmes i yrkesskadeforsikringen

Covid-19 innlemmes nå i yrkesskadeforsikringen, slik at helsepersonell som smittes  av koronaviruset på jobb sikres økonomisk. Foto i forbindelse med test av helsepersonell på Ullevål sykehus.
Covid-19 innlemmes nå i yrkesskadeforsikringen, slik at helsepersonell som smittes av koronaviruset på jobb sikres økonomisk. Foto i forbindelse med test av helsepersonell på Ullevål sykehus. Foto: NTB scanpix

Etter påtrykk fra blant andre Delta, endres nå yrkesskadereglene i folketrygden, slik at helsepersonell som smittes av koronaviruset på jobb sikres gode økonomiske rettigheter. Reglene trer i kraft straks, og vil gjelde fra 1. mars 2020.

Delta_Lizzie Ruud Thorkildsen_01 kopi-1600px
Forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen. Foto: Nadia Frandzen

– Det skulle egentlig bare mangle, men samtidig er jeg glad for at de som nå står første rekke i bekjempelsen av koronasmitte får mer trygghet i eget arbeidsforhold, sier forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen.

LES OGSÅ: Arbeidstakerorganisasjonene krever utvidet forsikringsdekning for ansatte som eksponeres for Covid-19

Covid-19 på listen over yrkessykdommer

Koronasmitte og covid-1 var tidligere ikke omfattet av listen over de sykdommer som kunne godkjennes som yrkessykdom og gi rett til yrkesskadeerstatning. Nå er sykdommen oppført på listen. De nye reglene vil også gjelde for yrkesskadeforsikringsloven.

– Vi vet enda lite om ettervirkningen av koronaviruset, og det er derfor viktig å få på plass gode sikkerhetsordninger for de som i spesielt stor grad utsettes for smitten, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Hvem er omfattet?

De nye reglene er primært rettet mot ansatte i helsevesenet, men vil også gjelde annen yrkesutøvelse der jobben gjøres i miljøer med særskilt sykdoms- eller smittefare, eller arbeidsområder hvor ansatte lett kan komme i kontakt med personer som er smittet av koronaviruset. Også ulike yrker innenfor kollektivtransport, redningsarbeid, restaurantvirksomhet med videre vil derfor kunne omfattes av forskriften.

Ruud Thorkildsen understreker at forebyggende smittevernsarbeid er avgjørende på alle steder med menneskelig kontakt.

– Vi får fortsatt mange tilbakemeldinger fra både medlemmer og tillitsvalgte om at det både er mangel på smittevernutstyr, opplæring og rutiner. Det skaper både utrygghet og risiko for mange ansatte.
 

– Det aller viktigste er at det forebyggende smittevernarbeidet fungerer, slik at ansatte unngår å bli smittet på jobb.  Samtidig må arbeidstakere som risikerer sykdom og ettervirkninger være trygge på at de er sikret økonomisk, sier forbundslederen.

Generell yrkesskadeforsikring dekker også hjemmekontor

Flere jobber hjemme for å bidra til å redusere smittefaren. Regjeringen har nå gjort det klart at ansatte på hjemmekontor fortsatt skal være sikret yrkesskadedekning i folketrygden, på samme måte som om de var på sin vanlige arbeidsplass. Ved en eventuell skade vurderes saken på samme måte som i alle andre yrkesskadesaker.

Yrkesskadeforsikringen gjelder innenfor din vanlige arbeidstid, i det rommet du nå jobber i hjemme. Mange jobber hjemmefra som en del av den nasjonale dugnaden, og arbeids- og sosialministeren understreker at man da ikke skal miste forsikringen sin.

Yrkesskadeerstatning ved koronasmitte - hvem er omfattet av utvidelsen?

Dette skriver regjeringen i sin pressemelding 7. april 2020:

Nå endrer regjeringen yrkesskadereglene i folketrygden, slik at helsepersonell som smittes av koronaviruset på jobb sikres gode økonomiske rettigheter. Reglene trer i kraft straks, og vil gjelde fra 1. mars 2020.

(...)

De nye reglene omfatter primært ansatte i helsevesenet. Samtidig er det også lagt opp til at regelendringene skal gjelde andre yrker der jobben gjøres i miljøer med særskilt sykdoms- eller smittefare, eller arbeidsområder hvor ansatte lett kan komme i kontakt med personer som er smittet av koronaviruset.

(...)

Les hele pressmeldingen: Yrkesskadeerstatning ved koronasmitte

Viktig om melding om yrkesskade som følge av covid-19

De aller fleste som blir smittet av koronaviruset blir friske, men vi vet ikke nok om ettervirkninger hos de som har vært syke. Derfor er det viktig at den som blir smittet sørger for god dokumentasjon med én gang smitte er påvist.

Dette må du passe på dersom du blir syk av covid-19 som følge av smitte på arbeidsplassen:

  • Ta vare på prøveresultater/epikriser.
  • Sørg for å få en bekreftelse fra arbeidsgiver på at du har arbeidet med pasienter eller andre som kan ha vært smittet.  
  • Beskriv situasjonen der det kan tenkes du er blitt smittet. Dersom det er mistanke om at en spesiell pasient/bruker har vært smittekilden, bør dette forklares nærmere.
  • Skyldes smitten at du er blitt hostet på eller andre mer konkrete hendelser, eks manglende smittevernutstyr, er det viktig å beskrive hendelsen i detalj i skademeldingen.
  • Sørg for at det skrives en intern skademelding/avviksmelding.
  • Skaden må  meldes til NAV innen 1 år. Det er arbeidsgivers ansvar å melde skaden til NAV, men dersom det ikke blir gjort, må du selv sørge for å gjøre det. Da man ikke kjenner til mulige senskader av covid 19-virus, bør alle tilfeller av covid 19-virus som er pådratt under yrkesutøvelse meldes til NAV.