Johnny reiser til Italia for å hjelpe til i Korona-pandemien

Johnny Aslaksen skal ledet teamet helse- og omsorgsminister Bente Høie har besluttet at Norge skal sende for å hjelpe til med pandemien i Nord-Italia.
Johnny Aslaksen skal ledet teamet helse- og omsorgsminister Bente Høie har besluttet at Norge skal sende for å hjelpe til med pandemien i Nord-Italia. Foto: Trond K. Johansen

- Jeg ser fram til til å bidra på et viktig oppdrag. Det sier Delta-medlem Johnny Aslaksen fra Askøy.

5. april kunngjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie at Norge skal sende et medisinsk team til den hardt rammede Lombardia-regionen i Nord-Italia. Et såkalt Emergency Medical Team (EMT).

Teamet reiser onsdag 7. april, og overordnet leder er 43 år gamle Johnny Aslaksen fra Askøy litt nord for Bergen. Til daglig er han inspektør i Sivilforsvaret i Hordaland og medlem i Delta Samfunnssikkerhet

Han reiser sammen med 16 leger, sykepleiere og paramedics, samt to andre logistikkansvarlige. Planen er at de skal hjelpe italiensk helsepersonell på sykehus i Bergamo-området i fire uker. 

Italia er svært hardt rammet av Korona-pandemien, og mer enn 16.000 mennesker er døde.

Erfaring fra Afrika

Det er ikke tilfeldig at nettopp Johnny Aslaksen er satt til å lede teamet som skal til Italia. Han har bakgrunn fra flere utenlandsoppdrag, blant annet i Vest-Afrika under Ebola-epedemien i 2014 og 2015. Han har også drevet nødhjelp på Filippinene. 

- Operasjoner i utlandet i statlig regi med gode rammer fungerer veldig bra. Så dette oppdraget ser jeg fram til, forteller Johnny Aslaksen.

Er du ikke redd for å bli smittet?

- Det aksepterer jeg som en risiko. Samtidig er det godt å hjelpe andre. Det har alltid betydd mye for meg. 

Ved siden av Aslaksen, så er det også med en medisinsk leder som tar seg av den biten.

- Jeg har det overordnede ansvaret for at vi løser oppdraget vårt på en god måte, og at folkene som jobber har det bra, forteller Johnny Aslaksen.

Han tror også de vil høste verdifulle erfaringer under oppholdet. 

- Skulle vi mot formodning havne i en slik situasjon i Norge, så vil vi ha et knippe personell med erfaring, har Aslaksen tidligere uttalt til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under bildet

aslaksen_2
Det har vært stor interesse fra media for teamet Norge nå sender til Italia. (Foto: Trond K. Johansen, Sivilforsvaret).

Viktig for Norge å bidra

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forklarer bakgrunnen til hvorfor Norge hjelper Italia nå.

– Vi har kontroll på smittesituasjonen i Norge, mens Italia er på toppen av krisen. Dette er et riktig tidspunkt for oss å bistå et land som står overfor enorme utfordringer, sier Høie i en pressemelding.

Han er takknemlig for at italienske leger på tross av alt de sliter med, har tatt seg tid til å være med på videokonferanser og dele sine dyrekjøpte erfaringer med Norge. Norge er avhengig av internasjonal solidaritet for å håndtere denne krisen. Vi får hjelp til å ha tilgang på smittevernutstyr og legemidler.

– Det har gjort oss bedre i stand til å planlegge for det vi står overfor. Det norske temaet kommer til å få kunnskap og erfaringer med seg hjem som den norske helsetjenesten vil ha nytte av, påpeker Høie.

Solidaritet i Europa

Den 31. mars anmodet helsemyndighetene i Lombardia-regionen om bistand med sykehuspersonell som leger og sykepleiere. Norge sender derfor et Emergency Medical Team (EMT) til Nord-Italia.

– Solidaritet i Europa er ikke en teoretisk øvelse, og det er nå vi alle viser hva det betyr i praksis. Vi må hjelpe hverandre når krisen rammer, og det er fint å kunne bidra til å hjelpe Italia nå, som et av de hardest rammede landene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun forteller at det medisinske teamet Norge nå sender til Italia, er tilsvarende de teamene som i fjor ble sendt både til Den Demokratiske republikken Kongo under ebolautbruddet, og til Samoa under meslingutbruddet.

- Vårt tilbud om å sende et medisinsk team blir tatt veldig godt imot. Tidligere i dag snakket jeg med min italienske kollega, Luigi di Maio, som ønsket å takke varmt for hjelpen, sier Eriksen Søreide.

LEGE PÅ TEAMET: - Vi vet ikke helt hva som venter oss (ekstern lenke)

Dette er Norges Emergency Medical Team i Italia

  • Avreise til Bergamo: 8. april
  • Varighet på oppholdet: Ca fire uker
  • Teamet består av 19 medarbeidere. 16 leger, sykepleiere og paramedics, samt tre logistikkansvarlige.
  • Det øverste ansvaret for teamet ligger hos Direktoratet for samdunnssikkerhet og beredskap (DSB). Leder for teamet i Italia er Johnny Aslaksen som til daglig jobber i Sivilforsvaret.
  • Personellet i gruppen er rekruttert fra hele landet
  • Gruppen er selvforskynt med smittevern og annet viktig utstyr, slik at de ikke belaster de hardt prøvede italienerne med dette. 

Her kan du lese mer om hvorfor Norge etablerte et slikt team (regjeringen.no)