Yrkesfaglærer Glenn: – Tøft år for lærerne, men viljen til å finne løsninger er stor

Glenn Steen-Haugen er lærer i bygg- og anleggsteknikk på Åssiden videregående skole i Drammen. Her er han også tillitsvalgt.
Glenn Steen-Haugen er lærer i bygg- og anleggsteknikk på Åssiden videregående skole i Drammen. Her er han også tillitsvalgt.

Han har hatt digital verksted-undervisning med 63 byggelever på en gang, drevet smittesporing, karantenevarsling og stadig tilpasset undervisningen mellom rødt og gult nivå. – Jeg prøver å ha et positivt syn på det vi står i, sier bygg- og anleggslæreren.

Glenn Steen-Haugen jobber på Åssiden videregående i Drammen. Det er en av landets største skoler i byggfag og i et område hvor det har vært og er mye smitte. Han er glad for at de likevel har klart å gi elevene skoletilbud hver dag, enten fysisk eller digital. Det har krevd mye av lærerne som stadig har måttet finne nye løsninger på kort tid.

Slik var det også denne uka, da de fredag kveld fikk vite at skolen skulle over på rødt nivå fra mandag.

– Det blir mye dobbeltplanlegging. Vi har laget et opplegg, og får så kontrabeskjed. Det er lite forutsigbart, men lærerne har vist stor vilje til å jobbe og til å løse hverdagen.

Mye å koordinere

Når de må undervise i halve grupper, holde tilstrekkelig avstand og ikke dele utstyr, er det en vanskelig kabal å få til å gå opp. Skolen har åtte verksted som de deler på. Glenn er arbeidslagskoordinator og har fått ekstra mye å koordinere. Samtidig opplever han at samarbeidet med kolleger er blitt bedre og lettere.

– Vi har lært mye om digital undervisning, men var på ballen på det digitale tidligere også. Vi ser at det er lurt å lage hjelpevideoer og ha støttemateriell digitalt i en base. 

Han er også kontaktlærer og har erfart at det det fungerer fint både for ham og de foresatte å ha utviklingssamtaler på Teams. Det kommer han til å fortsette med.

Takknemlige foreldre

Skolen har mange flerspråklige elever og lærerne blir et kontaktledd ut i samfunnet.

– De foresatte har satt pris på at vi har informert om for eksempel testing og karantene. Mange er veldig takknemlige for det. Vi lærere strekker oss langt for at alle skal ha det bra, og det er vanskelig å sette en grense for arbeidet. Når elever er i karantene, lager vi opplegg spesielt for dem, men vi får ikke noen takk for det. Foreldrene ser ikke hvor mye ekstra arbeid vi legger ned.

Vi lærere strekker oss langt for at alle skal ha det bra, og det er vanskelig å sette en grense for arbeidet.

Holder avstand

– Er du rett for smitte?

– Jeg er ikke redd for smitte for min egen del, men er redd for å dra med meg smitte hjem til familien og å smitte andre.

Glenn Steen-Haugen er veldig streng på å overholde avstand og nøye på hygiene.

– For min del går det bra å følge smittevernreglene. Jeg synes mer synd på dem som jobber i barnehager og i barneskolen. Jeg kan trekke meg unna, vaske hender og si fra om at de må vente på hjelp, men det er ikke mulig i en barnehage.

For ham og de andre lærerne har arbeidsmengden økt og belastningen har vært stor over lang tid.

– Vi holder motivasjonen oppe, men gleder oss til påskeferie.