Kommuneproposisjonen: - Regjeringen gir ikke kommunene handlingsrommet de trenger

BEKYMRET FOR KOMMUNENE OG VELFERDEN. Delta-leder Trond Ellefsen.
BEKYMRET FOR KOMMUNENE OG VELFERDEN. Delta-leder Trond Ellefsen. Foto: Martin Müller

Kommuneproposisjonen gir ingen store forhåpninger for kommuneøkonomien i årene fremover.

–  Kommune-Norge sliter med økonomien. De sliter med rekrutteringen. De sliter med befolkningsutviklingen. De blir flere eldre og færre i jobb. De må legge ned skoler og barnehager for å ha råd til hjemmetjeneste og eldresenter. De må finne nye måter å jobbe på for å levere like gode tjenester med færre ansatte til flere innbyggere. Da er ikke regjeringens forslag en politikk for fremtiden, sier forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen.

Ikke ekstra midler til kommunene

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er det ikke lagt inn ekstra midler til kommunene. Kommuneproposisjonen, som er regjeringens forslag til kommunenes rammer for 2026, legges det opp til at kommunesektoren får mellom 1,3 og 2,0 milliarder økning i frie inntekter, når økte utgifter til demografi er trukket fra. Dette tilsvarer mellom 220 og 340 kroner per innbygger.

– 300 kroner ekstra per innbygger bygger ikke et trygt velferdssamfunn, sier Ellefsen.

Kommunene trenger et solid løft over flere år for å få handlingsrommet de trenger til å omstille de offentlige tjenestene.

– Vi må satse på de som jobber i kommunen. Vi trenger en kompetansereform i kommunesektoren for at dagens ansatte skal kunne levere morgendagens velferd, sier han. 

Store oppgaver venter kommunene

Kommunesektoren står overfor store og voksende oppgaver. Stadig flere eldre, samt et økende antall flyktninger og yngre med oppfølgingsbehov, vil sette økonomien under press i årene som kommer. Samtidig viser de demografiske framskrivningene negativ befolkningsvekst, særlig av personer i yrkesaktiv alder, i de aller fleste distriktskommuner.

Med strammere prioriteringer framover, sammen med mangelen på arbeidskraft, er det fare for at kommunene ikke klarer å møte sine forpliktelser til å løse de viktigste velferdsoppgavene. 

Må ruste kommunene for omstilling

Rammevilkårene for kommuneøkonomien er avgjørende for å rekruttere, mobilisere og beholde viktig fagkompetanse i hele og faste stillinger. Skal kommunene rustes til omstilling for å møte demografiendringer, teknologiutviklingen og det grønne skiftet må kommunene ha rammebetingelser som gir rom til arbeid med oppgavedeling. Samtidig er det behov for betydelig statlige midler for en helhetlig kompetansereform i kommunal sektor. 

Det er avgjørende at kommunene settes i stand til å møte de store utfordringene de står foran. Da må kommuneøkonomien være solid. Hverdagen i mange kommuner er krevende, og det vil den fortsatt være med regjeringens opplegg. 

Delta forventet en klar styrking av kommuneøkonomien

Regjeringens forslag er ikke i nærheten av å være tilstrekkelig. Kommunene trenger økt økonomisk handlingsrom for å utvikle gode nok tjenester og være attraktive i kampen om arbeidskraften, sier Deltas forbundsleder.  

Kommuneproposisjonen 2026

I kommuneproposisjonen (Prop. 142 S (2024–2025)) presenterer regjeringen sin politikk for kommunesektoren og det økonomiske opplegget for det kommende året.