- Dagens yrkesskadeordning gir ikke tilstrekkelig trygghet i jobben

- Nå er yrkesskadeordningen en hinderløype av juridiske krav som gjør retten til erstatning nesten uoppnåelig. Det skriver Delta, Sykepleierforbundet, Kreftforeningen, Fagforbundet og YS i en felles kronikk i Altinget.
De tar til orde for en modernisering av regelverket for å sikre et mer rettferdig ordning.
Diskriminerende regelverk
I Norge har alle ansatte rett til erstatning for skader og sykdom de har fått på grunn av jobben. Dessverre fungerer ikke sikkerhetsnettet slik det var tenkt. Det gjelder særlig i helsevesenet og andre risikoyrker. Mange faller utenom.
Både fysiske og psykiske belastningsskader som kommer over tid, er unntatt fra dagens regelverk. Dagens regelverk er ikke tilpasset de store endringene som har skjedd i arbeidslivet siden etableringen av yrkesskadelovgivningen i 1958.
LES OGSÅ: Yrkesskade – dette er det viktig å huske på
Urimelig høy bevisbyrde
Artikkelforfatterne peker særlig på bevisbyrden for yrkesskadeerstatning er urimelig høy og gjør det vanskelig å bevise sammenhengen mellom yrke og sykdom, selv når det er åpenbart. De peker også på at dagens ordning er sterkt diskriminerende. Sju av ti som får godkjent yrkesskade er menn, og ni av ti som får godkjent yrkessykdom er menn.
Forslag til behandling i Stortinget
Regjeringen har fremmet forslag til endringer i ordningene, men artikkelforfatterne er samlet om at disse ikke går langt nok. Samtidig har SV fremmet flere forslag som vil styrke ansattes rettigheter. Forslagene behandles i Stortinget i slutten av mai.
Mer om saken
- Prop. 134 L (2024–2025) Endringer i folketrygdloven (yrkessykdommer og elektronisk melding av yrkesskade) - regjeringen.no
- YS skriftlige innspill til Stortingets behandling - stortinget.no
- SVs representantforslag om et rettferdig yrkesskaderegelverk (134 S (2024–2025))