Klare råd om overvåkning på arbeidsplassen

Alvorlig tema, men god stemning i panelet. Nicolay Moulin, Vice President Public Sector i Evry, 
R. Christian Torp, Generalsekretær i Den norske dataforening, Bjørn Erik Thon, Direktør i Datatilsynet, Espen Braathe, IBM Food Trust Europe og Thomas Anglero, Head of Innovation i IBM.
Alvorlig tema, men god stemning i panelet. Nicolay Moulin, Vice President Public Sector i Evry, R. Christian Torp, Generalsekretær i Den norske dataforening, Bjørn Erik Thon, Direktør i Datatilsynet, Espen Braathe, IBM Food Trust Europe og Thomas Anglero, Head of Innovation i IBM. Foto: Gunhild Lervåg

Sørg for tett samarbeid og dialog mellom fagforeninger og arbeidsgivere om hvordan teknologi skal brukes. Slik kan vi hindre at data om ansatte misbrukes. Det er det tydelige rådet fra debatten om overvåkning på jobben under Arendalsuka.

Ny teknologi gir arbeidsgivere tilgang til mye informasjon om de ansatte. Blir informasjonen tatt ut av sammenhengen og brukt mot deg? Hva er lovlig? Dette var tema da IT forbundet i Delta og Administrasjon og ledelse i Delta inviterte til frokostmøte under Arendalsuka.

Med seg hadde de et kompetent panel hvor både Datatilsynet, IBM, Den norske dataforening og Evry var med.

Se frokostmøtet her:

Mange kontakter Datatilsynet

Hvert år får Datatilsynet 1500-2000 henvendelser om personvern i arbeidslivet. Det dreier seg blant annet om kameraovervåkning, innsyn i e-post, adgangskontroll, logging av arbeidsinnsats og GPS-sporing. Ikke bare ansatte tar kontakt, også arbeidsgiver som henvender seg for å få svar på hvordan de skal bruke dataene.

– Etter at personvernregelverket GDPR kom, er kravene til å være en ansvarlig arbeidsgiver blitt større. Arbeidsgiver bør ta med ansatte på råd om hvordan teknologien skal brukes og evaluere tiltak sammen med de ansatte. Prosess, prosess, prosess – dialog, dialog, dialog, oppsummerer Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Både han og de andre i panelet trakk fram at tett samarbeid og god dialog mellom fagforeninger og arbeidsgivere er viktig for at teknologien ikke skal misbrukes.

–  Det er viktig å være enig om hva teknologien skal brukes til og ikke. Vi må være tydelige når vi tar i bruk teknologi og la være å ta i bruk muligheter, sier Espen Braathe i IBM Food Trust Europe.

Kameraovervåkning

– Mye er tillatt, men det må være gode grunner til for eksempel kameraovervåkning. Der hvor privatliv er forventet, som på spiserom og toaletter, er det veldig, veldig strengt, understreker Thon.

– Det er et stort rom for tolkning av lovverket og det er et stort ansvar på den enkelte arbeidsgiver om å informere om hva de skal bruke dataene til. Når en bedrift innfører meldingstjeneste for at ansatte lett skal kunne kontakte hverandre, skal ikke denne informasjonen brukes for å se om folk er kommet på jobb, sier Nicolay Moulin, Vice President Public Sector i Evry

– Vi ser at det er store forskjeller i holdninger i ulike land. Der hvor tilliten er sterk, er det ofte strenge regler for hvordan teknologien skal brukes. Mange ser at det ikke er lønnsomt å drive overvåkning av de ansatte, sier Braathe.

R. Christian Torp i Den norske dataforening representerer 8000 medlemmer innenfor 60 ulike fagretninger innen IT. Deres undersøkelser viser at arbeidstakere i IT-bransjen generelt har stor tillit til sin sjef. De har spurt sine medlemmer hvor mange som har mobil gjennom jobben som sin eneste mobiltelefon og 96 prosent svarer at de har det, og med det så følger også PC. 

Thon peker på at når arbeidsliv og privatliv glir mer sammen, kan arbeidsgiver begynne å overvåke privatlivet.

Direktøren i Datatilsynet har et klart råd til arbeidsgivere: – Hvis du er usikker på om en ansatt er på jobb, ta en prat med den ansatte i stedet for å bruke overvåkningsteknologi.

Teksten fortsetter under bildet.

DSC_1528
Forbundsleder Lina Steinsbekk i Administrasjon og ledelse i Delta, direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet og forbundsleder Leila Langø i IT forbundet i Delta.

Viktig tema for medlemmene

De to yrkesorganisasjonene IT forbundet i Delta og Administrasjon og ledelse i Delta står bak arrangementet i Arendal.

– Dette er en voksende utfordring som vi ser at medlemmene blir mer og mer opptatt av. Mange vet for lite om digitalisering og overvåkning, sier forbundsleder Lina Steinsbekk i Administrasjon og ledelse og forbundsleder Leila Langø i IT forbundet i Delta.

LES OGSÅ: Delta med fem spennende forkostmøter under Arendalsuka

Debatt om overvåkning på arbeidsplassen

IT forbundet i Delta og Administrasjon og ledelse i Delta arrangerte tirsdag frokostmøte om overvåkning på den digitaliserte arbeidsplassen.

I panelet:

Espen Braathe, IBM Food Trust Europe

Bjørn Erik Thon, Direktør i Datatilsynet

R. Christian Torp, Generalsekretær i Den norske dataforening

Nicolay Moulin, Vice President Public Sector i Evry

Innledning ved Thomas Anglero, Head of Innovation i IBM

Knut Roger Andresen, politisk rådgiver i Delta, ledet debatten.