Delta-yrker stiller krav til regjeringen

Satsing på kunnskap, kompetanse og yrkesfag er viktig for Deltas yrkesorganisasjonsledere, her representert ved lederne i Kost- og ernæringsforbundet og Norsk Tannpleierforening, Arnt Steffensen og Hilde Aga. (Foto: Martin Müller).
Satsing på kunnskap, kompetanse og yrkesfag er viktig for Deltas yrkesorganisasjonsledere, her representert ved lederne i Kost- og ernæringsforbundet og Norsk Tannpleierforening, Arnt Steffensen og Hilde Aga. (Foto: Martin Müller).

Satsing på kunnskap, på nok hender og på forebygging er noen av kravene yrkesorganisasjoner i Delta stiller til den nye regjeringen.

Yrkesorganisasjonene i Delta har studert regjeringsplattformen og sett på hvilke konsekvenser regjeringens politikk kan få for egne medlemmer. De er fornøyd med noen satsinger, men vil ha styrket innsats på flere områder.

Leder i Norsk Tannpleierforening, Hilde Aga, mener at det er positivt at regjeringen vil legge til rette for folkehelsearbeidet og satse på forebygging. Aga ser frem til å samarbeide med regjeringen for å sikre at tannpleiefaglig kompetanse blir en del av kommunens primærhelseteam. Aga fastholder at tannpleiefaglig kompetanse må være en naturlig del av teamene.

Forebygging og god folkehelse

- God munn- og tannhelse er viktig for å øke matlyst og forebygge underernæring. Ved forebyggende hjemmebesøk er det mulig å unngå unødige tannhelseproblemer og sykdommer, sier Aga.

Tannpleierne peker på at det er helsefremmende og sykdomsforebyggende å legge til rette for at folk kan passe på egen helse. Det vil gi store helsegevinster, både for den enkelte og for samfunnet.

Kost- og ernæringsforbundets leder, Arnt Steffensen, er også opptatt av folkehelse. Han er positiv til at regjeringen nå har en egen eldre- og folkehelseminister. Kost- og ernæringsforbundet har bidratt aktivt i arbeidet med eldrereformen «Leve hele livet».

Tilskudd til sykehjemkjøkken

Steffensen påpeker at Kost- og ernæringsforbundet lenge har vist til satsingen på sykehjemkjøkken i Danmark, der de har en tilskuddsordning for oppgradering og gjenåpning av kjøkken.

- Vi er fornøyd med at regjeringen nå vil etablere en tilsvarende tilskuddsordning i Norge, sier Steffensen.

Kost- og ernæringsforbundet arbeider for å ta vare på norske mattradisjoner, og mener at mattradisjoner er en viktig del av den norske kulturen. Steffensen lover at dette skal formidles til den nye kulturministeren, men han er fornøyd med at matkultur allerede nå er inkludert i oppdraget til Samarbeidsrådet for kultur og reiseliv.

Utvidede primærhelseteam

Forebygging er viktig også for Aktivitørforbundets leder, Karina Sandnes. Hun vil også ha flere yrkesgrupper med i primærhelseteamene.

- Jeg forventer at regjeringen satser på de yrkesgruppene som driver med forebyggende arbeid. Aktivitørene kan bidra i det forebyggende arbeidet. Aktivitører har spisskompetanse på tilrettelegging for aktivitet, sier Sandnes.

Helsesekretærforbundet er glade for at helsesekretærene skal være en del av primærhelseteamet.

- Helsesekretærene kan være viktige koordinatorer i teamet. Vi tror og håper at de pasientgruppene som skal betjenes av teamet vil få et bedre tilbud enn hva de har i dag, sier leder Gro Bengtson.

Bengtson mener at satsing på fagutdanninger og fagskoler er et viktig område.

Helsesekretærforbundet håper at yrkesfagåret 2018 vil være med på å bidra til at de som skal velge seg utdanning og befolkningen for øvrig får nyttig informasjon og kunnskap om yrkesfagene og fagskolene, sier Bengtson.

Positiv til eldrestatsråd

Leder Jette Dyrnes, Helsefagarbeidere i Delta, er fornøyd med at regjerningen vil «prioritere arbeidet med å sikre god helsehjelp og omsorg som gir trygghet og verdighet for eldre og andre som trenger det».

- Men for at pasienter i alle aldre skal få denne tryggheten, må det være menneskelige ressurser nok, sier Dyrnes, som synes det er klokt med en egen eldrestatsråd.

Helsefagarbeidere skal være pådrivere når det gjelder velferdsteknologi, men Dyrnes peker samtidig på at nødvendig opplæring og kompetanseheving må gjøres samtidig som teknologien inntar arbeidsplassene.

Dyrnes tar til orde for flerfaglig samarbeid og mener at det nå er avgjørende at helsefagarbeiderne får mer ansvar, flere arbeidsoppgaver og får brukt sin kompetanse.

Dyrnes er glad for at regjeringen setter fokus på fagskolene og på mer praksisnære opplæringer.

- Det burde likevel ha vært en tydeligere presisering av viktigheten av yrkesstoltheten innenfor yrkesfagutdanninger, fremholder Dyrnes.

Satsing på skole

- Regjeringsplattformen er for oss et løfte om fortsatt satsing på skole. Frafallet må reduseres, det må satses mer på yrkesfag og læreplasser, sier styremedlem Janne Øksnes, Lærernes Yrkesforbund (LY).

LY mener at lærere og annet pedagogisk personale må få muligheten til økt kunnskap, kompetanse og utvikling.

Integrering av forskning og en tidspott til utviklingstid for lærere og pedagogisk personale er viktig, slik at kompetansen i skolen også følger utviklingen innenfor pedagogisk forskning, mener LY.

- Våre medlemmer er opptatt av at arbeidstid og stillingsvern opprettholdes. Det er positivt at regjeringen ønsker å styrke dette ved å fremme fast ansettelse og redusere bruken av midlertidige stillinger i offentlig sektor, sier Øksnes.

LY mener at det er viktig å hindre frafall av lærere til andre yrker.

På lik linje

LY er tilfreds med at regjeringen vil følge opp Kaldheimutvalgets «På lik linje».

- Det er viktig å sikre at alle kan få ta del i et utdanningsløp som fører frem til en yrkeskompetanse. Det er en forutsetning for et inkluderende arbeidsliv, understreker Øksnes.