Lovendringer åpner for mer kveldsarbeid

Nå kan du og sjefen på ditt initiativ inngå avtale om jobbing mellom klokken ni og elleve om kvelden.
Fra 1. juli i år skjer det endringer i arbeidsmiljøloven som gjelder kveldsarbeid. Regelen innebærer en oppmykning av det tidligere forbudet mot nattarbeid i arbeidsmiljølovens § 10-11.
Fra denne datoen kan deler av arbeidsdagen legges til tiden mellom klokken 21.00 og 23.00 uten at dette er ulovlig.
For at arbeid på dette tidsrommet skal være lovlig må følgende forutsetninger være til stede:
- Det foreligger en skriftlig avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
- Initiativet til avtale om arbeid i dette tidsrommet kommer fra arbeidstaker. Det er kun arbeidstaker som kan foreslå en avtale om dette, og forslaget må ha bakgrunn i arbeidstakers behov.
- Arbeidsgiver må være enig i at arbeid kan utføres på kvelden.
- Arbeid som utføres etter klokken 21.00, må være innenfor daglig arbeidstid. Arbeid utover avtalt arbeidstid vil fortsatt være overtid.
Dagens regler
I dag regnes arbeid mellom klokken 21.00 og 06.00 som nattarbeid og er ikke tillatt, med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. Loven åpner likevel for at arbeidsgiver og arbeidstakers tillitsvalgte kan inngå skriftlig avtale i et annet tidsrom på minst åtte timer som omfatter tiden mellom klokken 00 og 06.
De nye reglene
Den nye regelen gjør at deler av arbeidet kan legges til tiden mellom klokken 21.00 og 23.00 under forutsetning av at arbeidstaker tar initiativ til dette, og at det skjer med bakgrunn i arbeidstakers behov.
Videre må arbeidsgiver være enig i at arbeid kan utføres på kvelden, og det kreves en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Endringene innebærer ikke en adgang til å avtale at perioden mellom klokken 21.00 og 23.00 ikke er nattarbeid, men en adgang til å avtale arbeid i disse timene selv om vilkårene for nattarbeid ikke er oppfylt.
Hvor lang tid kan avtalen inngås for?
Lovens forarbeider åpner for at individuell avtale om kveldsarbeid mellom 21.00 og 23.00 kan inngås for et enkelt tilfelle, gjelde for en tidsavgrenset periode, eller være en slags fleksitidsavtale.
Delta mener at avtalen fortrinnsvis bør begrenses til hvert tilfelle eller for en tidsavgrenset periode. Arbeidstaker får mulighet til å vurdere belastningen av ordningen, samt trekke seg fra denne eller la være å inngå ny avtale om den skulle oppleves som belastende.
Dette kan anses som unødvendig i og med at selve arbeidet skal utføres på arbeidstakers initiativ. Samtidig kan det at det foreligger en avtale kunne skape forventninger om å arbeide i tidsrommet det åpnes for. Det øker risikoen for at arbeidet ikke baseres på reell frivillighet i det enkelte tilfellet slik loven krever.
Hvem er endringen ment for?
Endringen er ment å gjelde for arbeidstakere med dagarbeid, for eksempel arbeidstakere i offentlig eller privat administrasjon eller konsulentvirksomhet.
Formålet med endringen
Formålet med den nye bestemmelsen er å gi bedre muligheter til fleksible arbeidsdager, uten at arbeidstaker skal arbeide mer eller hvile mindre. For mange arbeidstakere kan familiesituasjonen gjøre det hensiktsmessig og ønskelig å avslutte arbeidet på arbeidsstedet tidligere enn ved en ordinær arbeidsdag, og isteden arbeide noen timer hjemmefra på kvelden.
Hviletid på 11 timer er fremdeles regelen
Dagens arbeidsmiljølov krever 11 timer daglig arbeidsfri mellom to arbeidsperioder. Denne hviletiden kan kortes ned til åtte timer i avtale mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte. Loven åpner ikke for individuell avtale om kortere hvile. Disse reglene vil fortsatt gjelde. Dette betyr at arbeidstaker som etter lovendringen har arbeidet til kl. 23.00, ikke kan starte arbeidet før kl. 10.00 neste morgen med mindre kortere hviletid er avtalt med tillitsvalgte.
Hvis det foreligger avtale med tillitsvalgte om kortere hviletid, kan arbeidstaker avtale å jobbe om kvelden til for eksempel klokken 23.00 og likevel møte på arbeid igjen morgenen etter (før klokken 10.00).
Delta er opptatt av at arbeidstaker sikres nødvendig hvile mellom to arbeidsperioder, og ser risikoen for at tillitsvalgte opplever et press på å inngå avtale om kortere hviletid enn 11 timer for disse arbeidstakerne. Det er viktig at tillitsvalgte ikke inngår avtale om redusert hviletid for arbeidstakerne uten å ha gjort en grundig vurdering av forsvarligheten av dette. Der avtale blir inngått med tillitsvalgte, minner vi om lovens krav til kompenserende hvile umiddelbart etter arbeidsperioden.
Noen råd til Deltas tillitsvalgte om kveldsarbeid
Delta ser behovet for fleksibilitet for den enkelte arbeidstaker, men mener at adgangen til å avtale fleksitid og hjemmekontorordninger har vært godt ivaretatt i dagens lov. Når lovendringen nå skjer, er vi opptatt av at denne ikke får uheldige konsekvenser og svekker vernet arbeidstaker har mot uforsvarlig arbeidstid.
Selv om frivillighet fra arbeidstaker er en forutsetning for at kveldsarbeid i tidsrommet mellom 21.00 og 23.00 skal være lovlig, ser vi at det er risiko for at enkelte arbeidstakere kan føle seg presset til å inngå avtale om kveldsarbeid om de vet at dette kan være ønskelig fra arbeidsgiver.
Vi anbefaler derfor at tillitsvalgte i virksomheter hvor det kan være aktuelt å ta i bruk den nye lovbestemmelsen:
- gjør seg kjent med kriteriene for arbeid i tidsrommet mellom kl. 21.00 og 23.00, og informerer medlemmene
- etterspør og påvirker arbeidsgivers rutiner knyttet til å sikre at kveldsarbeid faktisk skjer etter arbeidstakers eget ønske og initiativ.
- sørger for å bli orientert om når individuelle avtaler om utvidet kveldsarbeid med Deltas medlemmer inngås
- ikke inngår avtale om kortere hviletid for medlemmene etter uten å ha gjort en grundig vurdering av forsvarligheten av dette
- etterspør evaluering av ordningen der denne tas i bruk.