Delta vil styrke deltidsansattes rett til større stilling

Deltidsansatte må få fortrinnsrett til utlyste stillinger selv om de ikke kan ta hele stillingen, mener organisasjonen.
Delta har lenge jobbet for en heltidskultur i arbeidslivet – også innenfor helsevesenet der det tradisjonelt har vært – og fortsatt er – svært mange som jobber deltid. I 2005 fikk deltidsansatte fortrinnsrett til ledige stillinger etter en endring i arbeidsmiljøloven. Vilkårene er at søkere er kvalifiserte for den utlyste stillingen, og at det ikke fører til store ulemper for arbeidsgiver at en som allerede er deltidsansatt, får den. Retten bidrar til å redusere ufrivillig deltid.
Mål å redusere uønsket deltid
En Høyesterettsdom fra i fjor slår fast at deltidsansatte ikke har fortrinnsrett til bare en del av en utlyst stilling. Det betyr at en ansatt som for eksempel har 75 prosent stilling, ikke kan bruke fortrinnsretten til å få utvidet stillingen til 100 prosent hvis en stilling som utlyses, er større enn 25 prosent.
Etter dette har Arbeids- og sosialdepartementet kommet med et forslag til endring av loven slik at deltidsansatte skal få fortrinnsrett til også en del av en ledig stilling hvis vilkårene for å få stillingen ellers er oppfylt. Dette innebærer en styrking av deltidsansattes rett til å få utvidet sin stilling. Delta støtter forslaget og skriver blant annet følgende i høringssvaret om lovforslaget:
«Utstrakt bruk av deltidsstillinger er en trussel for både likestilling og tjenestekvalitet, og formålet med innføring av fortrinnsretten i arbeidsmiljøloven var å redusere uønsket deltid. Delta mener det er viktig å sikre at deltidsansatte får en reell mulighet til å få full stilling, og myndighetene må bruke alle tilgjengelige virkemidler for å etablere en heltidskultur i norsk arbeidsliv».
Rettskraft i avgjørelse
Når en arbeidstaker får avslag på en stillingssøknad etter å ha brukt fortrinnsretten som begrunnelse for å få stillingen, kan arbeidstakeren sende en klage til Tvisteløsningsnemnda. I samme høring som nevnt ovenfor, foreslår arbeids- og sosialdepartementet at Tvisteløsningsnemdas avgjørelser skal være rettskraftige – altså gjeldende for både arbeidstaker og arbeidsgiver – dersom de ikke blir klaget inn for domstolene innen en gitt frist. Delta støtter departementet også i dette. Ønsket er å opprettholde en enkel og effektiv, lavterskel-behandling av slike tvister uten at de skal måtte innom en domstol.
Klagefrist fra partene er kjent med avgjørelse
Delta vil gå lenger enn departementet når det gjelder å sikre arbeidstakeres tid til å vurdere en nemndsavgjørelse og eventuelt klage den inn for domstolene. Her vil Delta at tiden arbeidstakere har til å klage, skal løpe først fra avgjørelsen er kommet frem til arbeidstaker. I dag løper fristen fra avgjørelsen blir tatt i Tvisteløsningsnemnda. Det kan imidlertid ta tid fra en avgjørelse blir tatt, til partene blir gjort kjent med den. Det betyr at Delta vil styrke arbeidstakeres rettigheter også her.