Sats heller på god ledelse og godt arbeidsmiljø
- Å endre loven stikk i strid mot faglige råd, er en meget risikabel vei å legge ut på både for ansatte og pasienter, skriver de fire forbundslederne i Delta, Sykepleierforbundet, Fagforbundet og FO i et felles debattinnlegg i Dagsavisen.
- Den viktigste debatten, i tiden som kommer, må være å rette oppmerksomheten mot god ledelse, godt arbeidsmiljø og god kvalitet. Det er gjennom aktiv bruk av positive virkemidler at vi kan makte å mobilisere arbeidskraft til en sektor der behovet for arbeidskraft er betydelig, understreker Delta-leder Erik Kollerud.
Det var i et innlegg i Dagsavisen 7. juni at arbeidstidsutvalgets leder, Karen Helene Ulltveit Moe, mente at arbeidstidsutvalgets forslag ikke innebærer tøffere og mer belastende turnuser enn i dag.
- Det legges kun opp til at ordninger som i dag allerede praktiseres, kan gjennomføres uten avtale med arbeidstakersiden om unntak fra loven. Vårt forslag innebærer kun at arbeidsgiver får en noe utvidet styring med hensyn til konsentrasjon og fordeling av arbeidstiden, mente hun.
Arbeidshelse, pasientsikkerhet og arbeidskraft viktigst
I svaret fra Erik Kollerud, Delta, Mette Nord, Fagforbundet, Eli Gunhild By, Norsk Sykepleierforbund og Mimmi Kvisvik, FO, peker de fire på at Innlegget fra Ulltveit-Moe bekrefter at enkelte arbeidsgiveres kortsiktige behov er hensyntatt fremfor god arbeidshelse, pasientsikkerhet og sektorens behov for arbeidskraft i årene som kommer.
‑ Arbeidstidsutvalgets leder Karen Helene Ulltveit-Moe burde ta innover seg hva fagfolkene sa klart fra om da de tok dissens, mener de fire forbundslederne.
Verdifullt trepartssamarbeid
De fire minner om at en av de viktigste årsakene til at motstanden mot flertallets forslag er så sterk fra en samlet arbeidstakerside, er verdien av trepartssamarbeidet. Mulighet for medbestemmelse og for å kunne påvirke egen arbeidssituasjon, herunder arbeidstid, er av de mest forebyggende arbeidsmiljøfaktorene. Dette er det solid vitenskapelig enighet om.
Forbundene viser til at mindretallet i utvalget blant annet skriver at: «Særlige utfordringer innen en sektor bør fortrinnsvis løses av tariffpartene. Det har vi lang tradisjon for i Norge … Det fremgår av Fafos rapport om omfang og praksis ved inngåelse av lokale arbeidsavtaler at det gjennomgående ikke er store problemer knyttet til inngåelse av lokale avtaler om unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser. Dette gjelder selv om partene i utgangspunktet har motstridende interesser og fremmer disse.»
Maktforskyvning
De fire forbundslederne fastholder at utvalgets forslag innebærer en alvorlig forskyvning av maktbalansen i arbeidsgivers favør.
Det var i et felles innlegg i Dagsavisen 2. juni at de fire forbundene startet debatten om arbeidstidsutvalgets innstilling. Der ga de uttrykk for at utvalgets flertallsforslag vil være et alvorlig tilbakeslag for trepartssamarbeidet, blant annet fordi det vil gi arbeidsgivere mer makt i spørsmål som er viktige både for arbeidsmiljøet og pasientsikkerheten.
Også EPSUs generalsekretær Jan Willem Goudriaan advarer mot forslaget.