Politiattest kreves av ansatte i helse- og omsorgstjenestene

Fra 1. januar i år skal alle som ansettes eller får oppdrag innenfor helse og omsorgstjenestene i kommunene, godkjennes av politiet.
Kravet gjelder ikke de som allerede er i et ansettelsesforhold. Det gjelder imidlertid uavhengig av hvor tjenestene tilbys, for eksempel på institusjon eller i hjemmet. Det gjelder også i de tilfeller kommunen har satt tjenester ut til private aktører.
Pasienter og brukere skal ikke utsettes for handlinger som kan være til skade, og de skal kunne ha tillit til personell som yter tjenester til dem.
På sin plass
– Det er helt på sin plass at dette kravet gjelder helse- og omsorgsansatte også. Nå må bare politiet følge opp å sørge for å ha nok ressurser til å håndtere søknadene fortløpende. Kravet må ikke bli til hinder for ansettelser og at folk kommer raskt i jobb, sier leder for Helsefagarbeidere i Delta; Jette Dyrnes.
Alle kategorier – også innleide
Tidligere har attestkravet bare omfattet dem som jobber med barn og utviklingshemmede. Nå omfatter det alle som er tjenesteytere – det vil si helsepersonell, brukerstyrte personlige assistenter, støttekontakter og avlastere – i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det gjelder også de som innleies via vikarbyrå eller på annen måte har oppdrag innenfor tjenesten.
Unntak
Ekstravakter som jobber svært sporadisk og ikke er i situasjoner hvor de er alene med pasienter eller brukere, trenger ikke fremlegge politiattest. Begge forholdene må imidlertid være oppfylt for at politiattest ikke skal være nødvendig.
Arbeidsgiver kan kun kreve politiattest fra nyansatte og ikke fra de som allerede er ansatt. Ved tilbud om ny stilling for de som allerede har et ansettelsesforhold, kan det kreves politiattest hvis det ikke er levert tidligere.
Fersk rapport kreves
Politiattesten skal gi informasjon om alvorlige narkotika-, volds- og sedelighetsforbrytelser. Den skal også gi informasjon om legemsfornærmelser, tvangsforbrytelser, frihetsberøvelser og vinningsforbrytelser. Alt personell skal legge frem samme type attest. Den skal ikke være eldre enn tre måneder.
To ukers behandlingstid
Politiattestkontoret ligger i Vadsø. Behandlingstiden for mottatte søknader er normalt to uker, men i perioder med står pågang, sensommer og høst, kan behandlingstiden komme opp i fire uker.
Forplikter kommunene
Plikten til å innhente politiattest vil gjelde alle kommuner. Den enkelte kommune kan ikke selv bestemme om den vil innføre et krav om politiattest.
Forslaget får ingen betydning for spesialisthelsetjenesten. Dagens krav om politiattest for personer som skal yte tjenester til barn og personer med funksjonsvariasjoner, videreføres uendret for spesialisthelsetjenesten. For tannhelsetjenesten videreføres dagens krav inntil ansvaret for tannhelsetjenesten overføres til kommunene.
Endringene ble vedtatt av Stortinget i juni 2016.
Slik søker du om politiattest
Du finner informasjon og kan søke elektronisk om attest på politi.no. Det lønner seg ikke å ringe Politiattestkontoret for informasjon da de har telefontid bare to dager i uken, og ventetiden er opptil 40 minutter.