Heltidskultur er organisasjonsendring

Hilde Andersson, seksjonstillitsvalgt for helse og oppvekst i Fredrikstad kommune, seniorrådgiver Torhild S. Johannessen fra Delta og Elisabeth Bjørheim Salte, hovedtillitsvalgt i Time kommune deltok på seminaret «Organisering av det indre arbeidsmarkedet», som handler om hvordan få til heltidskultur i helse- og omsorgssektoren.  - Det er nyttig å høre hvordan andre kommuner løser dette på, sier de.
Hilde Andersson, seksjonstillitsvalgt for helse og oppvekst i Fredrikstad kommune, seniorrådgiver Torhild S. Johannessen fra Delta og Elisabeth Bjørheim Salte, hovedtillitsvalgt i Time kommune deltok på seminaret «Organisering av det indre arbeidsmarkedet», som handler om hvordan få til heltidskultur i helse- og omsorgssektoren. - Det er nyttig å høre hvordan andre kommuner løser dette på, sier de. Foto: Hege Heløe

Det er knyttet stor usikkerhet rundt omkring i kommunene om hvordan gå fram for å få til heltidskultur i helse- og omsorgssektoren.

Mange kommuner har gjennom flere år jobbet med å skape mer heltid – men dessverre viser det seg å ha liten effekt. Både i 2015 og tidligere i 2016 har KS Agenda sammen med KS, KS Konsulent, Delta, Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund arrangert nasjonal dugnad for sammen prøve å finne fram til hvilke grep som må gjøres. Interessen for å delta på slike samlinger er fremdeles stor. KS-Agendas seminar om heltid «Organisering av det indre arbeidsmarkedet» 17.-18. november ble raskt fulltegnet. Det var såpass stor pågang at det er satt opp en tilsvarende seminar 14. og 15. februar i 2017.

Organisasjonsendring

Hvordan få til heltidskultur? Hvorfor? Under seminaret ble det fremhevet at heltid vil gi ro for brukerne og fremme kommunen som en attraktiv arbeidsgiver. Heltidskultur er organisasjonsendring hvor man skal vektlegge heltid fremfor deltid. En må gå fra å snakke om ufrivillig deltid til å snakke om heltidskultur.
Seniorrådgiver Torhild S. Johannessen var en av innlederne under seminaret. Hun vektlegger at det blant annet er viktig å se på vaktlengden og bemanningsbehovet.
- Det blir vanskelig å få til heltidskultur med sekstimersvakter. Hvordan utfordringene skal løses er det partene lokalt som har best kjennskap til. Gjennom partsarbeid, gode lokale prosesser og medlemsinvolvering finner man de gode løsningene. Virkemidlene er mange, og flere kan kombineres. For eksempel årsturnus som ønsketurnus med frivillig arbeid for enkelte helger ut over hver tredje helg med kompensasjon. Langvakter hver fjerde helg. Noen løser det ved å ha en bemanningspool hvor de ansatte jobber på flere arbeidsplasser, men i 100 prosent stilling. For å sikre rekruttering og kompetanse til pleie- og omsorgssektoren er en heltid avgjørende, sier Johannessen.
Hun understreker at det er viktig å løse utfordringene lokalt. Det er de som har skoen på som vet hvor den trykker og derfor sammen finner de gode løsningene.

Ulike grep i  kommunene

I Tromsø kommune ser de på muligheter for å få til større stillinger ved å ta i bruk vandrevakter, det vil si at fast ansatte går mellom avdelingene. De har også opprettet en ressursbase, som de regner som en suksess.
I Bergen har de satset på vikarservice. Det er to ansatte som fordeler vakter. Nå ser de for seg et jobbsenter for Bergen kommune med fast ansatte. Bergen kommune har også ønske om å ansette fagarbeidere i 100 prosent stilling. I Fredrikstad har de opprettet ressursenheter med vikartjeneste.
I Rygge kommune har de blant annet et ambulant team med teamledelse.

Vi må tenke nytt

Elisabeth Bjørheim Salte er hovedtillitsvalgt for Delta i Time kommune og koordinator ved BPA.
- Hvor viktig er det for deg å delta på dette seminaret om heltidskultur?

- Det er viktig at vi tillitsvalgte er med. Det er vi som representerer de ansatte og er selve grasrota. For meg er det nyttig å høre både om hvilke utfordringer andre kommuner har og hvilke områder de har suksess.

- Hvilke utfordringer står dere over for i deres kommune?

- Vi har mange små stillinger, som er lite ønskelig for både ansatte og brukere. Time kommune skal i gang med et omstillingsprosjekt der en skal se på andre måter å jobbe på. En tenker at de ansatte selv skal delta og teste ut forskjellige arbeidstidsordninger. Skal en lykkes i dette arbeidet, må vi øve oss på å tenke nytt. Dette er en krevende øvelse som må forankres både i toppledelse og hos politikerne skal vi lykkes. Her må vi dra i lag alle sammen, sier Elisabeth Bjørnheim Salte.

Hilde Andersson er seksjonstillitsvalgt for helse- og oppvekst i Fredrikstad kommune.
Tillitsvalgte er opptatt av ansatte skal ha en lønn å leve av. For rekruttering er det viktig med fulle stillinger. Dette er også viktig sett ut i fra bruker/pasientperspektiv. Kjente ansatte på jobb gir trygghet og stabilitet både for brukere og ansatte, sier hun, på spørsmål om hvorfor det er viktig for tillitsvalgte å delta i arbeidet for å få til heltidskultur.

- Hvilke utfordringer står dere overfor i deres kommune?

- Vi har veldig mange små stillinger. Hele stillinger er det lite av. Vi har startet arbeidet lokalt. Jeg håper og tror, selv om det kan ta noe tid, at resultatet til slutt blir flere 100% stillinger.

- Hva er det første grepet dere skal foreta dere?

- Gode lokale prosesser er forankret i kommunen. De tillitsvalgte har en viktig rolle, og det er positivt at politikerne har forstått hvor viktig dette er. Vi har også hatt et godt samarbeid med politikerne i kommunen, sier Hilde Andersson.

Nytt seminar om tema vil bli arrangert 14. og 15. februar 2017. Mer informasjon og påmelding kan du finne her.