Fikk ny sjanse i arbeidslivet med fagskoleutdanning
- Det er viktig å bidra med det man kan og gripe de sjansene man får, sier Sølvi Knutsen fra Våler. Hun utdannet seg til hjelpepleier i voksen alder og tok likegodt fagskolen noen år etterpå. Nå jobber hun som merkantil konsulent på NAV i Moss og stortrives.
Sølvi Knutsen (59) Utdannet seg til hjelpepleier i 2006. Da var hun 49 år og hadde variert arbeidserfaring både fra pleiesektoren som assistent, men også innen renhold, kontor og som hjemmeværende.
Da hun jobbet som pleieassistent tilbød kommunen henne å ta hjelpepleierutdanningen. Hun var i det første kullet som fikk dette tilbudet fra Moss kommune. Det var første steget mot å ta utdanning for Sølvi Knutsen, og hun er glad for muligheten utdanning har gitt henne.
- Det er greit å ha en utdanning i bunn, jeg liker læring og liker utfordringer. I tillegg så fikk jeg bedre lønn ved å ta fagbrev, sier Knutsen.
Hun trivdes godt som hjelpepleier i en bolig for psykisk utviklingshemmede. Imidlertid var det mange tøffe tak med en del utagering.
- Jeg kjente at det ble tungt og tenkte at skal jeg holde ut i arbeidslivet noen år til, så må jeg tenke i andre baner, sier hun.
Fagskolen i Fredrikstad
Inspirert av en venninne som tok fagskole, valgte Knutsen å sjekke ut om fagskolen kunne være en mulighet for henne. Med bakgrunn som hjelpepleier falt valget på faget «helse og administrasjon.» Dette var i 2013.
- Jeg trives virkelig med å lære og det var deilig å komme ut i et læremiljø. Her var vi både godt voksne og unge i samme klasse, sier hun, og røper at hun var den eldste i klassen.
Vi lærte her grunnleggende IT-kunnskaper og programmer som benyttes i helsevesenet, men også samfunnskunnskap og psykologi.
Mulighetene som fagskolen ga, har gitt Sølvi mulighet til å fortsatt være i arbeidslivet, til tross for at helsa ikke er som før etter at hun fikk hjerteinfarkt i 2014.
- Jeg klarte å fullføre fagskolen, selv om jeg var syk. Det er jeg glad for.
Hjelp fra Delta
Hun har vært medlem av Delta i nesten 12 år. Hun er veldig fornøyd med å være organisert og anbefaler alle å organisere seg.
- Toril er dyktig og har hjulpet meg mye, spesielt da jeg ble syk med hjerteinfarkt. Hun hjalp meg med å finne ut hva jeg kunne gjøre og hvor jeg kunne søke jobb. Hovedtillitsvalgte hjalp meg i denne prosessen og vært en god støtte, sier hun fornøyd.
Hovedtillitsvalgt i Delta i Moss, Toril Flakstad, tipset henne om en ledig stilling i NAV. I mai 2015 begynte hun som konsulent på merkantil avdeling på NAV Moss.
- Jeg er veldig takknemlig overfor Toril Flakstad som tipset meg om denne jobben. Hun mente at jeg som hadde tatt fagutdanning innen helse og administrasjon ville passe til jobben som konsulent på merkantilt, NAV.
Her har hun nå en 50 prosent stilling her og trives godt. Hun er en av i alt åtte ansatte på merkantil avdeling, og arbeidsmiljøet godt.
- Det er veldig bra miljø her, og jeg stortrives, sier hun.
Grep muligheten
Sølvi mener det er viktig å bidra der man kan og gripe de sjansene man får.
- Vi som er litt opp i åra må ikke være så redd for å ta en utfordring. Sølvi Knutsen
- I helseyrkene er det noen som ikke klarer å stå løpet ut. Vi kan få «vondter» her og der og stå i fare for å bli arbeidsuføre. Da er det viktig å ikke gi opp men heller prøve noe nytt. Det finnes muligheter, råder Sølvi, og minner om at tiden går uansett om du tar utdanning eller jobber.
- Å jobbe i helsesektoren kan være tøft både psykisk og fysisk. Jeg hadde også hofteproblemer. Uten videreutdanning på fagskole er det ikke sikkert at jeg hadde klart å stå i jobb, sier Knutsen.
Hun er glad for at hun grep muligheten til å ta fagskole. Det har gitt henne mulighet til å bytte til en jobb som hun kan ha til hun går av med pensjon.
- Her jobber jeg i mitt eget tempo. Slik helsa er nå, så er 50 prosent stilling nok for meg. Jeg håper å stå lenge i arbeid, sier Knutsen.
Arbeidsdagene på NAV er varierte. Som konsulent på merkantil økonomi og kompetanse, så har hun ansvar for statlig og kommunal post, skanning av dokumenter, post og hun har også telefonvakt.
- Vi har om lag 40 ulike oppgaver her, så ingen dager er like, sier Knutsen fornøyd.
Hender det du savner jobben som hjelpepleier?
- Det hender jeg savner brukerne. Man ble jo knyttet til de. Jeg har det imidlertid bra her jeg er nå og håper jeg kan ha jobben på NAV i mange år framover.
Hva betyr jobben for deg?
- Det er kjempeviktig å ha jobb. Å ha kontakt med arbeidslivet er avgjørende for meg, sier hun.
Vil du anbefale andre i ditt yrke å ta fagskoleutdanning?
- Absolutt! Fagskolen ga meg en ny mulighet i arbeidslivet og åpnet dører for meg, sier Sølvi Knutsen.
