Angrep på trepartssamarbeidet
Felles front mot arbeidstidsutvalget: - Arbeidstakerne sier unisont nei til forslagene, skriver forbundslederne i Delta, Fagforbundet, Sykepleierforbundet og FO i et felles debattinnlegg i Dagsavisen 2. juni.
‑ Utvalgets flertall vil gi arbeidsgivere mer makt i spørsmål som er viktige både for arbeidsmiljøet og pasientsikkerheten. Dette vil være et alvorlig tilbakeslag for det viktige trepartssamarbeidet, mener Erik Kollerud, Mette Nord, Eli Gunhild By og Mimmi Kvisvik.
De fire forbundslederne minner om at trepartssamarbeidet forutsetter at arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter møtes som likeverdige parter for å komme frem til gode løsninger i viktige spørsmål i arbeidslivet.Stor svakhet
Stor svakhet
‑ Vi mener det er en stor svakhet at arbeidslivets parter ikke var representert i arbeidstidsutvalget, påpeker forbundslederne og viser til at utvalgets mindretall, som blant annet besto av personer med god kompetanse innen arbeidshelse og arbeidsmiljøforskning, går imot flertallets forslag om å frata de ansatte, gjennom sine tillitsvalgte, avtaleretten på turnus.
Organisasjonene mener at flertallets forslag spesielt rammer helse- og omsorgssektoren. Særreglene for skift- og turnusordninger innebærer i praksis at arbeidsgiver ensidig kan fastsette de aller fleste turnusplaner som benyttes i helse- og omsorgssektoren.
Forbundslederne fremholder at mulighet for medbestemmelse, blant annet når det gjelder arbeidstid, er en av de mest forebyggende arbeidsmiljøfaktorene. Da blir det et stort paradoks når flertallet konkluderer med at arbeidsgiver ensidig skal kunne fastsette turnusene til disse arbeidstakerne, mener de.
Skrinlegg forslaget
- Som tillitsvalgte for store arbeidstakergrupper innenfor helse- og omsorgssektoren reagerer vi sterkt på den virkelighetsbeskrivelsen som flertallets innstilling bygger på. Herunder påstander om at arbeidstakere og tillitsvalgte innenfor helse- og omsorgssektoren ikke ivaretar sitt samfunnsansvar.
Forbundslederne oppfordrer regjeringen til å lytte til det fagfolkene sier og skrinlegge forslaget om særregler for skift- og turnusordninger.
Får støtte fra EPSU
Også EPSU (The European Federation of Public Service Unions) reagerer. - Vi kjenner ikke til noen andre tilfeller av implementering av slike ensidige rettigheter for arbeidsgivere, skriver generalsekretær Jan Willem Goudriaan i et brev til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
- Vi håper at regjeringen trekker forslaget, skriver Goudriaan.
Publisert: 2. juni 2016