Med appetitt på livet

Janicke Gurijordet er kjøkkensjef i Nøtterøy kommune. Smidsrød helsehus er et av de sykehjemmene i Norge som Forbrukerrådet trekker fram som forbilledlig når det handler om mat og måltider for eldre. Her sammen med Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet.
Janicke Gurijordet er kjøkkensjef i Nøtterøy kommune. Smidsrød helsehus er et av de sykehjemmene i Norge som Forbrukerrådet trekker fram som forbilledlig når det handler om mat og måltider for eldre. Her sammen med Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet. Foto: Elisabeth Strøm

Fredag 14. august inviterer Forbrukerrådet og Deltas yrkesorganisasjon Kost- og ernæringsforbundet til frokost og debatt under Arendalsuka. Sykehjemsmaten må bli bedre.

For beboerne på landets sykehjem er måltidene et viktig holdepunkt, men ikke alltid et høydepunkt . Det vil forbrukerdirektør Randi Flesland og leder Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet gjøre noe med. Tidligere i år presenterte de rapporten «Appetitt på livet». I Arendal utfordrer de politikerne til å sette maten, kjøkkenet og måltidet høyere på dagsordenen.

Mat på sykehjem – tema i valgkampen

Mat og helse for eldre må bli et viktig tema i valgkampen, mener Steffensen.

‑ Den matfaglige kompetansen må følge maten frem til pasienten. Eldre brukere av pleie- og omsorgstjenester ikke bare fortjener, men har rett til et mat- og måltidstilbud som gir appetitt på livet. Dette er et ansvar som hviler aller tyngst på kommunene, mener Steffensen.

Kommunene må ha en mat- og måltidspolitikk og det må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud. Det må være hyggelige rammer om måltidet og det må legges til rette for individuelle ønsker og behov.

Møtet finner sted fredag morgen klokken 08.30 på Clarion Hotel Tyholmen.

Publisert: 11. august 2015

Fra festtaler til praksis - kravliste:

  • alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som gir våre eldre appetitt på livet
  • alle mottakere av pleie- og omsorgstjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud
  • det må legges vekt på å skape trivelige rammer rundt måltidene med fokus på sosialt fellesskap
  • det må legges til rette for individuelle ønsker og behov, innflytelse på matvalg og involvering av pårørende
  • det må gjennomføres regelmessige bruker- og pårørendeundersøkelser
  • viktigheten av det gode måltid må forankres hos ledelsen på sykehjemmet og i kommunen
  • alle ansatte må ha god forståelse av betydningen av god matomsorg for eldres helse og livskvalitet, og de må ha kompetanse på oppgavene som skal utføres