Utdann deg til helsefagarbeider

En helsefagarbeider gir praktisk hjelp, pleie og omsorg til mennesker som trenger det. Les om hvorfor vi har valgt å bli helsefagarbeidere.

Som helsefagarbeider jobber du med mennesker i alle aldre og i ulike livssituasjoner. Det kan være barn, voksne og eldre mennesker med ulike funksjonshemminger, sykdommer, eller med behov for rehabilitering.

Caroline Regine Arnesen, Tønsberg kommune i Vestfold:
- Det er veldig givende å jobbe med mennesker

Caroline Regine Arnesen web.JPG
Foto: Ann Beate Grasdalen

«Jeg valgte helsefagarbeider fordi jeg trives med å jobbe med mennesker. Det er veldig givende. Akkurat nå er jeg lærling på andre året, og er utplassert i hjemmesykepleien. Jeg har tidligere vært utplassert ett år på sykehuset. Dit skal jeg tilbake for å ta fagprøven.

Jeg er så heldig å ha fått en utvekslingsplass i utlandet som en del av læren. Jeg skal til Dublin i Irland. Hvor jeg skal jobbe, vet jeg ikke ennå, mest sannsynlig på et sykehjem eller sykehus. Læretiden har så langt vært spennende, og litt skummel til tider, for det er veldig mye ansvar som hviler på oss, men det går veldig fint å bære det ansvaret, synes jeg.

I framtiden planlegger jeg å videreutdanne meg til barsel og barnepleie og jobbe på nyfødtavdelingen på sykehuset. Og kanskje tar jeg sykepleien, men det vil først tiden vise. Akkurat nå trives jeg veldig godt i rollen som helsefagarbeider.

Anniken Moen, Gjerdrum kommune i Akershus:
- Det passer meg perfekt, men det tok noen år før jeg innså det

Annikken_Høgvold_Anne_C_Eriksen_web.jpg
Foto: Anne C. Eriksen

«Jeg skiftet yrke i voksen alder. Før jobbet jeg på kontor, men trivdes ikke særlig med yrkesvalget og ønsket en mer givende arbeidshverdag.  Jeg har jobbet deltid med funksjonshemmede tidligere, og fant ut at det ønsket jeg å satse på.

Jeg jobber primært i bolig for funksjonshemmede, men også på sykehjem og i omsorgsboliger som en del av hjemmesykepleien, og synes det er veldig givende å jobbe med mennesker. Jeg liker alle avdelinger, men spesielt å jobbe med funksjonshemmede. Jeg får mye positive tilbakemeldinger, og det er uten tvil mye bedre enn å klunke på en PC hver dag. Det passer meg perfekt, men det tok noen år før jeg innså det.

Jeg tar fagbrev primært fordi jeg ønsker å være kvalifisert, men også fordi det er nødvendig for å få full stilling. Så det var en enkel avgjørelse for meg å ta utdanningen.

Utdanningen er god, og tar for seg det viktigste man må kunne.  Det en også en stor fordel at du kan bygge videre på den senere. Om du for eksempel vil bli legesekretær, apotektekniker eller ambulansepersonell, så trenger du ikke begynne på nytt. Det er veldig positivt.»

Inger Lise Oppsahl, Trysil kommune i Hedmark:
- Jeg husker at jeg var med moren min på jobb på sykehjemmet da jeg var yngre

Inger Lise Oppsahl web.JPG
Foto: Ann Beate Grasdalen

«Jeg har både en bestemor og mor som jobber i helse, og jeg husker at jeg var med moren min på jobb på sykehjemmet da jeg var yngre. Det var vanskelig å vite hva jeg ville bli på videregående, men helse hadde jeg kjennskap til, så det ble naturlig å gå den veien. Også gir det så mye å jobbe med mennesker.

Vi har få læreplasser i kommunen, så da jeg var på andreåret, tenkte jeg at det nok er lurest å gå påbygg, også får jeg heller ta en annen utdanning innen helse. Jeg gjennomførte studiespesialiserende og begynte å studere i en annen by. Samtidig tok jeg meg jobb som pleieassistent og fant ut at jeg trivdes bra med det. Så jeg bestemte meg for å fullføre helsefagarbeiderutdanningen, og flyttet tilbake til hjemkommunen.

Nå jobber jeg på bolig for psykisk utviklingshemmede og psykiatri, og samler timer for å fullføre læretiden. Det er vanskelig å si noe om framtiden, synes jeg. Jeg trives veldig godt i den jobben jeg er i nå, med den brukergruppa, og har lyst til å fortsette å jobbe her.»

Nettsider med informasjon om utdanningen til helsefagarbeider