Jubler over responstid-seier i Stortinget

Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen (t.v) og leder i Ambulanseforbundet, Ola Yttre, er svært fornøyd med vedtaket om reponstid for ambulanse nå blir forskriftfestet. Her sammen med Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe utenfor Stortinget torsdag.
Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen (t.v) og leder i Ambulanseforbundet, Ola Yttre, er svært fornøyd med vedtaket om reponstid for ambulanse nå blir forskriftfestet. Her sammen med Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe utenfor Stortinget torsdag. Foto: Siv Bjelland

- Dette er en stor og viktig seier for Delta og Ambulanseforbundet som vi har kjempet for i mange år. Og det er ikke minst viktig for befolkningen over hele landet som får større trygghet.

Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen og leder i Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre var svært tilfredse etter at følgende vedtak ble fattet torsdag 11. mars:

«Stortinget ber regjeringen forskriftsfeste responstider for ambulansetjenesten og sette en standard for kompetanse og akuttmedisinsk utstyr i ambulansebilene og på ambulansebasene».

- Dette er et stort steg videre og en klar bestilling fra Stortinget. Publikum må ha trygghet for at ambulansetjenesten fungerer og at responstiden holdes. Du må vite at ambulansen kommer enten du befinner deg på Nordberg eller Nordkapp. Hvert sekund teller, sier Ruud Thorkildsen og Yttre.

Thorkildsen sier at gjennomslaget må betraktes som stor seier for arbeidet Delta og Ambulanseforbundet har nedlagt gjennom mange år.

- Som fagforening er vi alltid opptatt av de ansattes arbeidsvilkår og rettigheter. Men vi er også svært opptatt av at tjenesten medlemmene våre leverer skal ha så høy kvalitet som mulig. Det er en hjørnestein i velferdsstaten, sier Thorkildsen. 

Hun vil gjerne takke tillitsvalgte og medlemmer landet rundt som har stått på for denne saken i lang tid. 

- Gjennomslaget vi nå har fått er også en anerkjennelse av hvor utrolig viktig jobben deres er, sier Delta-lederen. 

Opposisjonen sto bak

Det var flertallet i justiskomiteen, bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, som fremmet forslaget. Saken ble debattert i Stortinget tirsdag 9/3, og nå er forslaget altså vedtatt.

Torsdag var Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen og Ola Yttre invitert til Stortinget for å markere seieren.

Der møtte de Senterpartiets Kjersti Toppe, som er nestleder i helse- og omsorgskomiteen og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet.

- Etter en lang kamp for å få dette på plass er jeg glad for at Stortinget ga sin tilslutning. Dette er en viktig sak for alle som bor i dette landet. Nå må regjeringen levere, sier Toppe. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Ola_nyhetskanalen.jpg
Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet i Delta, snakket om responstid og kompetanse på TV 2 Nyhetskanalen torsdag kveld.

- Viktig med lik kompetanse

Også lederen i Ambulanseforbundet er svært fornøyd:
- Dette er viktig for hele ambulanse-Norge, og det viser at det nytter å jobbe målbevisst og systematisk, sier Ola Yttre. 

LES OGSÅ: Har møtt over 80 ordførere og fått 300 medieoppslag

Han er også svært tilfreds med at bestillingen til regjeringen understreker behovet for en felles standard for kompetanse og akuttmedisinsk utstyr i ambulansene og på ambulansebasene. 

- Uansett hvor du er i landet skal du som pasient være trygg på at du får samme høye kvalitet på behandlingen. Det er et veldig viktig prinsipp.

Yttre håper også at de får være med i det videre arbeidet.

- Jeg legger til grunn at Ambulanseforbundet blir involvert i å utvikle forskrift og krav. Vi må fortsette arbeidet for god beredskap, god faglighet og god faglig utvikling, sier Yttre.

Ambulanseforbundet har gjennom flere år reist rundt i landet og møtt ordførere, lokalpolitikere og andre aktører for å fremme kravet om responstid og nasjonale føringer for akuttmedisinsk behandling. Samtidig har Ambulanseforbundet gjennomført flere møter på Stortinget med de politiske partiene.

Og nå er altså hardt arbeid kronet med seier.