Seier i arbeidsretten: Kommunalt ansatte i liten stilling har krav på sykelønn

En fersk dom i Arbeidsretten fastslår at en brannkonstabel i lav deltidsstilling har krav på sykelønn selv om han har annet arbeid i tillegg.
Saken omhandlet en brannkonstabel ansatt i 17,5 prosent stilling som også hadde full stilling hos en annen arbeidsgiver. Da han brakk foten var han ikke i stand til å jobbe som brannkonstabel, men kunne med tilrettelegging fortsette å arbeide full tid hos sin andre arbeidsgiver.
Etter folketrygden må evnen til å utføre inntektsgivende arbeid være nedsatt med minst 20 prosent for rett til sykepenger. Kommunen som arbeidsgiver mente derfor at han ikke hadde rett til lønn under sykdom i stillingen som brannkonstabel. Dette fikk de støtte for av KS.
Deltas seniorrådgiver,Torhild S. Johannessen, var på grunn av sin unike innsikt i tariffhistorien innkalt som vitne i saken.
- Jeg har vært Deltas og YS-Ks representant i fellesbestemmelsesutvalg i hovedoppgjør i KS minst tilbake til 2000. I flere forhandlingsoppgjør har KS fremmet krav om endringer i tariffavtalens sykelønnsordninger. Dette har både vi og de øvrige organisasjonene som er part i KS-avtalen samarbeidet om. Sammen har vi avslått endringskravene fra KS, sier Johannesen.
Medhold i Arbeidsretten
Arbeidsretten måtte ta stilling til om det var en selvstendig rettighet og få sykelønn etter hovedtariffavtalens bestemmelser som var saken her mrllopm LO og KS. Hovedtariffavtalen mellom LO og KS har ikke en slik begrensning.
Et flertall i Arbeidsretten la til grunn folketrygdlovens bestemmelser om at arbeidsevnen må være nedsatt med minst 20 prosent for rett til sykepenger, ikke innskrenker tariffavtalens rett til full lønn under sykdom. Dette gjelder uavhengig av stillingsprosent og om de også har har jobb utenfor kommunen. Derfor er dette en prinsippiell dom som viser at tariffavtalens sykelønnsbestemmelser står på egne bein uavhengig av bestemmelsene i folketrygdloven.
Samarbeider om sykelønnsbestemmelsene
Sykelønnsbestemmelsene i tariffavtalen er under press. Derfor har YS-Kommune, LO-Kommune, LO,-Kommune, Unio og Akademikerne-Kommune bestemt seg for å samarbeide for å sikre at sykelønnsbestemmelsene blir praktisert og fulgt opp i samsvar med tariffavtalen.
Les dommen i Arbeidsretten her
Les mer om saken i Fagbladet.no
Sitat fra Arbeidsrettens merknader i dommen:
(62) For å ha rett til sykepenger etter folketrygden er det et vilkår at evnen til å utføre inntektsgivende arbeid må være nedsatt med minst 20 prosent, jf folketrygdlovens § 8-13 første ledd, annet punktum. Spørsmålet i saken er om dette også er et vilkår for rett til sykelønn etter HTA § 8.
Også sier flertallet i sin slutning:
(65) Både heltids og deltidsansatte er i utgangspunktet omfattet av § 8. Dette er det ikke uenighet om. KS bestrider heller ikke at en som bare har en deltidsstilling i kommunen lavere enn 20 prosent, og som er fullt sykemeldt fra denne, vil kunne være 100% arbeidsufør og kunne ha rett på sykepenger etter HTA § 8. Det er der den deltidsansatte i kommunen i tillegg har en stilling hos annen arbeidsgiver, vilkåret etter folketrygdloven § 8-13, slik KS anfører, ikke vil kunne være oppfylt i noen situasjoner. Grunnen er, hevder KS, at arbeidsuførheten da skal beregnes basert på stillingene samlet. Det er ikke nødvendig å gå nærmere inn på dette. Dette har ikke betydning for flertallets vurdering.
(66) Etter ordlyden oppstiller bestemmelsene i HTA 8 punkt 8.2.1 og 8.2.2 ikke noe vilkår om at evnen til å utføre inntektsgivende arbeid må være nedsatt med minst 20 prosent, og bestemmelsene har ingen henvisning til folketrygdlovens § 8-13.