Delta foreslår å gå vekk fra hjemmevakter i ambulansetjenesten
- Delta har i samarbeid med Universitetssykehuset i Nord-Norge jobbet fram en god arbeidstidsavtale som skal presenteres for medlemmene våre i Narvik, Bjerkvik, Ballangen, Gratangen og Kjøpsvik neste uke, sier rådgiver i Delta Eigil Horsdal. Forslaget går i korthet ut på å erstatte hjemmevakter med tilstedevakter.
I juni ble UNN og Delta enige om å gå i gang med en forsøksordning/prosjekt for ambulansetjenesten. Etter at Delta ved rådgiver Torhild S. Johannessen, rådgiver Eigil Horsdal og hovedtillitsvalgt for ambulansetjenesten Finn Olav Lind har gjennomført møte med medlemmene skal, skal de også ha møte med arbeidsgiver.
Ny årsturnus
Forslaget går ut på å lage årsturnus for ambulansetjenesten. Her skal ferie og relevant turnus være lagt inn. Et kriterium for Delta for å inngå nye turnusavtaler er at hjemmevaktordning utgår.
- I denne forbindelse er det viktig å ha dialog med de ansatte, sier Horsdal.
For å sikre ansattes kompetanse ønsker arbeidsgiver å kunne benytte muligheten til en rotasjonsordning, dvs. at ansatte kan ha enkelte vakter på en nærliggende større ambulansestasjon. Ved å fjerne hjemmevakt i arbeidstidsordningen kan dette eventuelt gjennomføres. Overflytting kan også være aktuelt i forbindelse med sykdom m.m. Dette for å sikre forsvarlig drift.
Han sier videre at sett fra Deltas side er det positivt at avtalen inneholder bestemmelser som ut fra visse kriterier gjør en rotasjonsordning mulig. Det er nå avtalt hva den ansatte har krav på å få dekket når vedkommende blir flyttet til en annen stasjon, noe det ikke var tidligere. Dette gjelder å få dekket reiseutgifter og å få avspasert den ekstra reisetiden.
UNN brøt regler
Det har i lengre tid vært misnøye med ambulanseordningen i Helse Nord. Allerede i desember 2014 meldte Deltas rådgiver i Bodø, Eigil Horsdal, fra til Fylkesmannen om at det flere steder har vært manglende dekning av ambulanser. Han meldte også fra til Helsetilsynet om at ambulanser ble parkert som følge av dårlig økonomi. Det er fremdeles utfordringer i ambulansetjenesten i UNNs sone 6.
Eigil Horsdal, mener det er styrets og den administrative ledelsen i UNN som har underbudsjettert ambulansetjenesten over flere år. Dette har medført at ambulansetjenesten har fått pålegg både fra Helsetilsynet og Arbeidstilsynet. Fylkesmannen startet tilsynssak og har konkludert med at UNN brøt reglene for forsvarlighet da ambulansestasjonene i Bjerkvik og Kjøpsvik sto tomme ved flere anledninger i 2015. Dette har også vært tilfelle også sommeren 2016.
- Det har vært hendelser hvor ambulansene har brukt opp mot en time for å rykke ut. Det er uforsvarlig responstid. Eigil Horsdal
Det er også utfordringer med sykmeldinger og vikarbruk på stasjoner med hjemmevaktordning, sier Horsdal.
UNN forbereder nå ny organisering og dimensjonering av ambulansetjenesten, og fylkesmannen ber om å få tilsendt analysen som er gjort i arbeidet. Det er frist til 15. desember for å legge fram en risiko- og sårbarhetsananyse for den prehospitale tjenesten.
Hjemmevaktordningen for dårlig
Hjemmevaktordning går ut på at arbeidstaker har vakt i 24 timer, men får betalt bare for seks timer i helgene. Ofte bor vedkommende på stasjonen i perioden det er vakt. Blir det utrykning får de betalt ekstra for det. I Helse Nord jobber 80 prosent av ambulansepersonellet etter hjemmevaktordning.
Det ble avdekket et mønster etter at ambulansepersonell ble oppfordret av Delta om å melde fra til Arbeidstilsynet og Helsetilsynet om avvik. Ambulansepersonellet meldte fra om manglende dekning, om lang responstid og så videre.
- Er det en dårlig ordning for ambulansepersonellet, så er det også en dårlig ordning for innbyggerne. Det er utfordringer med ferievikarer, med vikarer ved sykdom og dette gir et dårligere tilbud til befolkningen. Selv om folk bor i distriktene så skal de ha like bra dekning og kompetanse som i resten av landet, mener Eigil Horsdal.